Karadžića je Srbija že našla in predala Haagu. Zdaj naj bi bil na vrsti še Mladić. Foto: EPA
Karadžića je Srbija že našla in predala Haagu. Zdaj naj bi bil na vrsti še Mladić. Foto: EPA
Ratko Mladić
General Mladić naj bi se v preteklih letih skrival na območju Valjeva. Foto: EPA
Srbska policija v lovu za Mladićem

Kot poroča srbski B92 naj bi med akcijo, ki jo je sprožilo srbsko tožilstvo za vojne zločine, iskali tudi Mladićeve pomagače, ki mu omogočajo, da se pred roko pravice skriva že 13 let.

Z avtomatskimi puškami oboroženi policisti so v poslopje in poslovne prostore tovarne Vujić-Valjevo vstopili okoli 10. ure, preiskavo pa končali pet ur pozneje. Po koncu akcije je policija iz tovarne odnesla okoli deset fotografij, na katerih je lastnik tovarne Vidoje Vujić v družbi z nekaterimi haaškimi obtoženci, med katerimi pa ni Mladića, poroča Radio Televizija Srbija. Vujić je zanikal, da bi kadar koli srečal Mladića.

Mad akcijo v tovarni je policija zavarovala tudi hiši bratov Vidoja in Vladislava Vujića, ki sta v bližini tovarne.

Beograd odločno v lov za beguncema
Aretacija Mladića je pomembna, če se hoče Srbija približati EU-ju, zato so oblasti v Beogradu pretekli teden napovedale, da bodo še okrepile lov za Mladićem in drugim haaškim obtožencem na begu Goranom Hadžićem. Beograd je upal, da bo julijska aretacija Radovana Karadžića povečala možnost Srbije za čimprejšnjo pridružitev EU-ju, a sedemindvajseterica zahteva tudi aretacijo in izročitev Mladića Haagu.

Glavni haaški tožilec Serge Brammertz naj bi prihodnji teden obiskal Srbijo, preden bo poročal o napredku pri iskanju Mladića in Hadžića.

Mladić naj bi bil v Srbiji
Mladića, ki je med letoma 1992 in 1995 poveljeval Srbom v BiH-u, obtožujejo genocida zaradi 43-mesečnega obleganja Sarajeva in pokola v Srebrenici, med katerim je umrlo okoli 8.000 Bošnjakov. Mladić, ki so ga nazadnje videli leta 1999, se je do leta 2002 skrival v srbskih vojaških objektih, pozneje pa v različnih stanovanjih v Novem Beogradu.

T. V.

Srbska policija v lovu za Mladićem