To je že deveto poročilo SWC-ja o preganjanju osumljenih nacističnih zločinov. Foto: EPA
To je že deveto poročilo SWC-ja o preganjanju osumljenih nacističnih zločinov. Foto: EPA

V novem poročilu Centra Simona Wiesenthala (CSW) za obdobje od aprila leta 2009 do marca 2010 je po svetu ppotekalo 852 preiskav, kar je manj kot v primerjavi z istim obdobjem med letoma 2008 in 2009, ko je bilo takih preiskav 706. Na novo odprtih je bilo 456 preiskav v primerjavi s 315 leto dni poprej in s samo 63 v letih 2006 in 2007.

Ker jim znanih nacističnih zločincev ni uspelo pripeljati pred sodišče, je več držav dobilo nizko oceno. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki se je dokopala do poročila še pred njegovo objavo, so med njimi Madžarska, Ukrajina in Kanada.

Madžarska je bila nižje ocene deležna, ker ni zaprla Sandorja Kepirja, madžarskega vojaškega častnika, ki so ga obtožili za množični poboj civilistov leta 1944. Direktor CSW-ja Efraim Zuroff je po drugi strani Kanado obtožil "grozne napake", ker ni izročila nekdanjih nacistov, čeprav jim je predtem odvzela državljanstvo.

Med državami z nižjo oceno je tudi Ukrajina, ki po besedah CSW-ja doslej še nikoli ni opravila ene same preiskave kakšnega krajevnega nacističnega vojnega zločinca, kaj šele, da bi kazensko preganjala kakega sodelujočega v holokavstu.

Avstriji počasi gre na bolje
"Strašljivo statistiko" ima tudi Avstrija, ki že več kot 30 let ni sprožila preiskave proti osumljenim nacističnim zločincem, čeprav je zločinov osumljenih kar nekaj ljudi, ki živijo znotraj avstrijskih meja.

Eden takih je po poročanju BBC-ja nekdanji vodja hrvaške medvojne policije Milivoj Asner, ki je obtožen, da je več sto ljudi poslal v smrt. Na Hrvaškem so proti njemu vložili obtožnico, a ga Avstrija noče izročiti.

Toda Avstrija se je potrudila in lani naredila korak naprej, saj se je število primerov v preiskavi dvignilo s pet na 28. Zuroff je zadovoljen, ker je Avstrija lani oblikovala delovno skupino, ki bo preučila, ali je mogoče osumljence pripeljati pred sodišče.

Nemčija prva po ZDA
Kot prva država po ZDA si je najvišjo oceno za pregon nacističnih zločincev prislužila Nemčija, ki je spremenila tožilsko prakso in je dovolila, da se pred sodiščem znajde več osumljencev, tudi tistih, ki niso bili častniki ali pa nemškega rodu.

"Ljudje mislijo, da se zaradi visoke starosti osumljencev ne bo zgodilo nič, toda čas ne izbriše zločinov ubijalcev," je dejal Zuroff.