Nov sestanek naj bi potekal prihodnji teden, ko bodo sprejeli dokončen dogovor. Foto: EPA
Nov sestanek naj bi potekal prihodnji teden, ko bodo sprejeli dokončen dogovor. Foto: EPA

Makedonski premier Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE), vodja opozicije Zoran Zaev (SDSM), Ali Ahmeti iz koalicijske vladajoče albanske stranke DUI in Menduh Thaci iz albanskega DPA-ja so dogovor dosegli na pogovorih z evropskim komisarjem za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannesom Hahnom v Skopju.

Pogovori so trajali osem ur, podrobnosti pa niso znane. Omenjeni štirje voditelji naj bi se skupaj s Hahnom znova sešli prihodnji teden v Bruslju.

Makedonija je v politični krizi od parlamentarnih volitev aprila 2014. Opozicijski SDSM je po volitvah vladajoči koaliciji VMRO-DPMNE očital volilne poneverbe in od takrat dalje bojkotira delo parlamenta.

Ob začetku leta se je kriza še poglobila zaradi prisluškovalne afere. Opozicija je obtožila Gruevskega, da je prisluškoval telefonskim pogovorom 20.000 ljudem, med drugim politikom in novinarjem. Prav tako so mu očitali korupcijo in prekrivanja umora. Vlada je nato obtožila Zaeva, da je vohunil in poskušal destabilizirati državo.

Nedavni krvavi dogodki v Kumanovu so ob tem sprožili še nove bojazni po etničnih napetostih v državi.

Opozicija je sicer za sredo napovedala nov protivladni protest. Pred sedežem vlade vse od 17. maja potekajo protesti privržencev opozicije, ki zahteva odstop Gruevskega in predčasne volitve, medtem ko so se pred stavbo parlamenta utaborili privrženci makedonske vlade.