V kraju Idomeni na makedonsko-grški meji je obtičalo 13.000 prebežnikov, v celotni Grčiji pa jih je približno 36.000. Foto: Reuters
V kraju Idomeni na makedonsko-grški meji je obtičalo 13.000 prebežnikov, v celotni Grčiji pa jih je približno 36.000. Foto: Reuters
Idomeni
Še en prizor iz Idomenija: prebežnik prosi za pomoč od zgoraj. Foto: Reuters

Makedonska policija je sporočila, da od ponedeljka v državo ni vstopil noben migrant. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica policije Natalija Spirova, odločitev o (popolni) zapori meje še ni uradna, saj se posebni odbor za vprašanje migrantov še ni sešel. To naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh.

"Odločitev oblasti je, da v Makedonijo spustijo toliko migrantov, kolikor jih ozemlje države zapusti," je povedala Spirova in dodala, da v zadnjih dveh oziroma treh dneh noben migrant ni zapustil države, zato tudi niso registrirali nobenega novega.

Neimenovani predstavnik makedonske policije je sicer predtem po poročanju agencije Reuters dejal, da je Makedonija popolnoma zaprla mejo z Grčijo za nezakonite migrante.


V Grčiji skupaj že 36.000 prebežnikov

Na grški strani meje z Makedonijo v kraju Idomeni čaka več kot 13.000 prebežnikov, ki si želijo po balkanski poti v srednjo in zahodno Evropo. Okoli tisoč prebežnikov pa je v taborišču Tabanovce na makedonski strani meje s Srbijo, medtem ko jih je še okoli 400 na nikogaršnji zemlji med Srbijo in Makedonijo. V Makedonijo se ne želijo vrniti, medtem ko jih v Srbijo ne spustijo. Sicer pa naj bi bilo v Grčiji skupaj že 36.000 prebežnikov. Največ v že omenjenem Idomeniju, po 7.300 prebežnikov na otokih v vzhodnem delu Egejskega morja, nekaj več kot 9.400 pa v Atenah in okolici.

Madžari mejo dodatno zavarovali s 1.500 vojaki
Madžarska pa je medtem zaradi zapiranja balkanske migracijske poti za celotno državo razglasila krizne razmere. Kot je pojasnil notranji minister Sandor Pinter, gre za previdnostni ukrep. Madžari bodo južno mejo, ki je že ograjena, dodatno zavarovali s 1.500 vojaki. Ker so Slovenija, Hrvaška in Srbija s polnočjo uvedle posebne ukrepe na mejah, po besedah Pinterja ni jasno, kam se bo odpravilo približno 10.000 ljudi brez ustreznih dovoljenj.

Tudi Srbija in Hrvaška sprejeli ustrezne ukrepe
Na zapiranje mej vzdolž balkanske poti začenši s Slovenijo sta se z ustreznimi ukrepi odzvali tudi Srbija in Hrvaška. Srbija je zatrdila, da ne bo dopustila, da bi postala zbirni center za prebežnike. Svoje ukrepe bo zato usklajevala z Evropsko unijo in jih recipročno izvajala na južni in vzhodni meji z Makedonijo in Bolgarijo. Enako velja za Hrvaško. Minister za notranje zadeve Vlado Orepić je opozoril, da se lahko težave pojavijo na makedonsko-grški meji, ki je postala ključna pri ustavljanju begunskega vala. Dejal je, da se je Hrvaška pripravila tudi za primer, če bi se balkanska migrantska pot spremenila in bi potekala skozi Albanijo proti Črni gori in Hrvaški. Povedal je, da o takšnem zasuku za zdaj ni bilo obveščevalnih podatkov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.