Evropska unija od Makedonije zahteva natančen popis prebivalstva. Foto: EPA
Evropska unija od Makedonije zahteva natančen popis prebivalstva. Foto: EPA

V izjavi za javnost je vlada sporočila, da se je odločila končati popis prebivalstva, potem ko je v ponedeljek odstopila popisna komisija. Popis se je začel 1. oktobra in bi moral potekati do 15. oktobra, a ga po mnenju komisije ni bilo mogoče izvesti po evropskih standardih.

"Komisija je opazila, da standardi Evropske statistične agencije niso bili v celoti upoštevani, in sklenila, da popis ne more dati ustreznih podatkov," je komisija sporočila v ponedeljek, ko je tudi odstopila zaradi težav med izvajanjem popisa na območjih, kjer živijo Albanci.

Na težave so naleteli, ko so popisovalci albanskega rodu kot dokaze sprejemali tudi kopije Albancev, ki živijo v tujini že več kot leto dni, njihove družine pa živijo v Makedoniji.

Pravila popisa določajo, da se ne sme upoštevati državljanov, ki več kot eno leto živijo v tujini.

Nezaupanje med ljudmi
Albanci predstavljajo več kot četrtino makedonskega prebivalstva in po njihovem mnenju skušajo z omenjenim pravilom makedonske oblasti zmanjšati število Albancev v uradnih statistikah, ki so osnova za določanje deleža predstavnikov manjšine v državnih organih, kot to določa ustava.

"Globoko nezaupanje med Makedonci in Albanci se kaže na terenu. Jasno je, da inštitucije niso kos tako zapleteni operaciji," je razmere komentiral eden od neimenovanih zahodnih diplomatov.

V Makedoniji so zadnji popis prebivalstva izvedli leta 2002 in takrat je v državi živelo 64 odstotkov Makedoncev slovanskega rodu, medtem ko so Albanci predstavljali več kot 25 odstotkov prebivalstva, čeprav sami zatrjujejo, da jih je več.

Letošnji popis bi moral potekati že aprila, a so preložili na jesen zaradi predčasnih volitev in zapletov pri sestavi popisnih komisij na terenu.