Volivci na Maldivih so ostali brez drugega kroga. Foto: Reuters
Volivci na Maldivih so ostali brez drugega kroga. Foto: Reuters
Prve volitve so izvedli 7. septembra. Foto: Reuters

Na njem naj bi se pomerila odstopljeni predsednik Mohamed Našid in Abdula Jamin, polbrat bivšega avtokratskega voditelja Maumuna Abdula Gajuma. "Vsi pristojni organi so bili obveščeni, da današnje volitve ne morejo potekati," je vrhovno sodišče sporočilo le nekaj ur pred napovedanim odprtjem volišč.

Odločitev je sodišče sprejelo, potem ko ga je tretjeuvrščeni v prvem krogu, poslovnež Kasim Ibrahim, prosil za dodaten čas, da bi svojim volivcem svetoval, kako naj glasujejo v drugem krogu. V prvem krogu je sicer največ glasov, 46,9 odstotka, dobil Našid.

Neuspešne izpeljave
Predsedniške volitve naj bi končale politično krizo po odstopu Našida s predsedniškega mesta februarja lani. Začasno ga je nasledil Mohamed Wahid Hasan, ki se mu mandat izteče 11. novembra. Volitve so sicer pred današnjim dnem poskusili izvesti že večkrat, a vsakič neuspešno.

Prve volitve so izvedli 7. septembra, a jih je vrhovno sodišče razveljavilo zaradi nepravilnosti. Na seznamu volivcev naj bi se namreč nekatera imena znašla neupravičeno. Na teh volitvah je zmagal Našid. Ponovne volitve naj bi nato izvedli 19. oktobra, a jih je policija preprečila v zadnjem trenutku. Izvedba naj namreč ne bi bila v skladu z odločitvijo sodišča, saj vse strani niso potrdile liste volilnih upravičencev.

Predsednik do ponedeljka
Država mora dobiti predsednika do ponedeljka, sicer bo nastopila ustavna kriza. Tuji diplomati svarijo, da tudi v primeru izvolitve ostaja vprašanje, ali bodo Našidu omogočili prevzem oblasti. Mednarodna skupnost je kandidate večkrat pozvala, naj sprejmejo izid volitev.

Našid, ki je prvi izvoljeni predsednik Maldivov, je lani odstopil po demonstracijah in uporu varnostnih sil. Pozneje je dejal, da so ga odstavili v državnem udaru, ki sta ga skonstruirala Wahid ter nekdanji avtoritarni voditelj Gajum, ki je Maldivom vladal tri desetletja. Wahid se na tokratnih volitvah ne poteguje več za položaj.