Mlada begunka iz Malija. Foto: Reuters
Mlada begunka iz Malija. Foto: Reuters
Mali je bil na robu novega preporoda, ko je doživel državni udar. Foto: Reuters
Islamistična milica seje strah. Foto: Reuters
Skrajneži so uničili tudi 500 let stara svetišča, po katerih je slovel Mali. Foto: EPA

Z Al Kaido povezane milice so močno okrepile svoj nadzor nad severom države, vpeljale zloglasno šeriatsko pravo, med prebivalci pa sejejo strah s posilstvi, z nabori otroških vojakov, s krutimi amputacijami udov in drugimi grozotami.
Independent navaja zgodbo Fatime Al Hasan, ki jo je islamistična policija zvlekla iz njene hiše iz nekoč opevanega pravljično zvenečega mesta Timbuktu. Fatimo so pretepli, jo prepeljali v svoje oporišče in ji naložili 100 udarcev z električno žico. Zločin, ki ga je zagrešila, je bil, da je moškemu obiskovalcu ponudila vodo.
V ločenem izgredu je islamistična policija 15-letno Mariam Conate pretepla s pištolo, ker je odšla od doma z nezakritim obrazom. Ko je bila zaprta v ječi, je slišala, kako pazniki razpravljajo, ali naj ji odrežejo ušesa ali naj jo posilijo.

Posredovanje poleti?
Medtem ko zahodne sile in varnostni svet Združenih narodov še vedno razpravljajo o tem, da bi bil čas za vojaško posredovanje (tega pred poletjem ne bo), se s severa Malija vali val beguncev, ki pričajo o pretrpljenih grozotah. Priče so povedale, da radikalni islamisti posiljujejo in nasilno poročajo ženske, otroke pa novačijo za vojake.
Vsi, ki se jim ne vdajo, so strogo kaznovani na verskih sodiščih in policiji. Tako prihajajo v medije poročila o kamenjanju parov do smrti, rezanju udov zaradi domnevnih kraj in javnem bičanju neporočenih parov. V mestu Kidal delajo islamisti popise neporočenih nosečnic, da bi kruto kaznovali njih in njihove partnerje.

Skrajneži so spremenili prostrana puščavska območja na severu v enklavo za Al Kaidine borce in druge džihadiste. Ljudem so odvzeli osnovne svoboščine, več sto let stara čudovita svetišča, ki so bila na Unescovem seznamu svetovne dediščine, pa so uničili. Prepovedane so vse kulturne prakse, ki veljajo za "neislamske", otrokom so odrekli izobraževanje, bolni in stari pa umirajo, ker je večina zdravnikov iz države pobegnila, klinike pa so islamisti izropali.

S prisilnimi porokami do spolnih odnosov
Da bi nagradili zvestobo svojih vojakov, so islamisti našli luknjo v verskih pravilih, ki strogo kaznujejo odnose pred poroko. Vojake spodbujajo, da prisilno omožijo tamkajšnje ženske in dekleta, od katerih nekatere nimajo več kot 10 let. Po spolnem odnosu se po hitrem postopku ločijo. Znan je šokanten primer deklice iz Timbuktuja, ki so jo pred tedni prisilili v "poroko" s kar šestimi vojaki v eni sami noči.

Zlorabljajo tudi dečke. Desetletnike ugrabljajo in jih pošiljajo v vadbene tabore, kjer se naučijo uporabe orožja in podtikanja doma narejenih bomb. Nekateri starši so zaradi vse večje stiske v uporniških območjih svoje otroke celo prodali v zameno za hrano ali druge storitve.

Od raja do pekla
National Geographic je nedavno objavil obsežno reportažo, v kateri objokujejo tragični propad nekdaj ene njihovih priljubljenih slikovitih destinacij in se spominjajo časov, ko so se tamkajšnji prebivalci oblačili v sproščeno zahodnjaško modo in navdušeno pospremili zmago Baracka Obame na volitvah v ZDA.
"Nekdaj bogato trgovsko mesto Timbuktu je leta 2008 kazalo podobo, da je na robu nove renesanse," se spominja novinar te ameriške revije. "Sredi tega vsesplošnega optimizma si je bilo takrat nemogoče predstavljati, da bo mesto že čez štiri leta zadel tak krut obrat usode."

Analitiki opozarjajo, navaja Guardian, da kriza v Maliju grozi, da bo destabilizirala celotno sahelsko regijo, v kateri živi 19 milijonov ljudi na robu podhranjenosti. Združeni narodi so s prihodom islamistov Mali označili za "enega potencialno najbolj eksplozivnih koncev sveta".

Mali je začel drveti v kaos pred slabim letom dni. Tuaregi so namreč januarja začeli nov upor na severu, ta pa naj bi bil vzrok državnemu udaru, ki ga je 22. marca izvedla malijska vojska in strmoglavila predsednika Amadouja Toureja.