Plovba s trajektom do Almeire traja pet ur. Foto: Reuters
Plovba s trajektom do Almeire traja pet ur. Foto: Reuters

Fanta je skušal v Evropo na trajektu v nedeljo prepeljati njegov 34-letni brat, ki ima francoski potni list. Kovček je naložil v prtljažnik svojega avtomobila. Ko je šel starejši brat malo pred pristankom v Almeiri preverit, ali je vse v redu, je odkril, da skriti begunec ne diha več.

Zdravniško osebje in osebje trajekta je skušalo pribežnika oživiti, a je bilo že prepozno, so sporočili s španskega notranjega ministrstva. "To je prvi tak primer v vseh petih letih, kar delam tu," je povedal predstavnik civilne garde.

Brata so aretirali in obtožili nenaklepnega umora.

Val pribežnikov
Maroške oblasti so ob tem sporočile, da so v nedeljo umrli štirje pribežniki, ki so skušali iz Maroka plavati do španske enklave Ceute. Prek obeh enklav, zadnjih ostankov španske kolonialne preteklosti in edinih kopenskih mej EU-ja z Afriko, skuša vsako leto vstopiti v Evropo na tisoče afriških beguncev.

Maja so ob varnostnem pregledu v kovčku odkrili osemletnega fanta iz Slonokoščene obale, ki ga je skušal njegov oče pretihotapiti iz Maroka v Ceuto. Fant je popotovanje preživel, ob tem pa so mu odobrili začasno bivališče, da lahko prebiva s staršema v Španiji.

Od leta 2000 je med poskusom prečkanja nevarnega Sredozemlja umrlo že več kot 27.000 pribežnikov in beguncev. Lani je število dramatično poraslo, zato je Unija začela utrjevati svoje meje, a, kot kaže, vse bolj napete razmere v Calaisu, ne najuspešneje.