Policisti so na rengenskem pregledu odkrili, da je v torbi človek. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Policisti so na rengenskem pregledu odkrili, da je v torbi človek. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ko so dečka odkrili, je bil v zelo slaben stanju. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Dekle je v četrtek kovček iz Maroka prenesla čez mejni prehod za pešce v špansko enklavo Ceuto, a so jo ustavili policisti. Ko so dali kovček na pregledovalnik, so ugotovili nekaj sumljivega, saj se jim je zdelo, da je v njem človek. Ko so kovček odprli, so v njem odkrili otroka v zelo slabem stanju. Deček naj bi bil po navedbah policije star osem let.

Aretirali so tako žensko, ki je dečka poskusila pretihotapiti, kot tudi dečkovega očeta, ki je nekaj ur kasneje poskušal prečkati mejni prehod. Tudi oče je iz Slonokoščene obale, a živi na španskih Kanarskih otokih.

Upanje na boljše življenje
Vsako leto več tisoč preseljencev tvega življenje in se skuša prebiti v Ceuto in Melillo, španski enklavi, ki ju obdaja Maroko, da bi si ustvarili boljše življenje v Evropi. Številni Afričani poskušajo preplezati sedem metrov visoke ograje, ki ločujejo španski enklavi od Maroka.

Nekateri se čez mejo pritihotapijo skriti v vozila ali tovore, številni pa poskušajo preplavati ali prepluti razdaljo med maroškimi obalami in obalami enklav.

Pred dnevi so na primer v ladijskem zabojniku v pristanišču Melille našli 23-letnega Maročana, ki je bil po štirih dneh brez hrane in vode popolnoma dehidriran, saj je zabojnik med prvomajskimi prazniki ostal nedotaknjen.