Porošenko je v soboto izdal več odlokov, s katerimi je prekinil državno financiranje območij pod nadzorom upornikov. Foto: Reuters
Porošenko je v soboto izdal več odlokov, s katerimi je prekinil državno financiranje območij pod nadzorom upornikov. Foto: Reuters

"Ukrajina je uresničila vse, kar je napovedala v zvezi z mirovnim sporazumom, pripravljeni smo na kompromis in menimo, da se konflikta ne sme reševati z vojaškimi sredstvi. Rusija pa nasprotno obljubi nekaj, naslednji dan pa naredi povsem nasprotno," je v pogovoru za ponedeljkovo izdajo nemškega časopisa Bild dejal Porošenko.

Predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost je sporočil, da se je zaradi izvajanja protiteroristične operacije na vzhodu države, ki je pod nadzorom proruskih separatistov, v druge regije izselilo več kot 445.000 ljudi. Spopadi na vzhodu Ukrajine so izbruhnili aprila, potem ko so uporniki razglasili avtonomijo, in so do zdaj zahtevali že več kot 4.000 smrtnih žrtev.

Odstranjevanje razbitin
Na območju vzhodne Ukrajine pod nadzorom proruskih upornikov se je v nedeljo začelo odstranjevanje razbitin malezijskega letala. Dela nadzirajo nizozemski preiskovalci. V sestrelitvi letala pred štirimi meseci je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, identiteta potnikov pa je že potrjena.

Delavci ministrstva za izredne razmere samooklicane ljudske republike Doneck so začeli razrezovati dele letalskih razbitin v bližini vasi Grabove. Nizozemski preiskovalci, ki vodijo preiskavo sestrelitve, v kateri je bilo ubitih tudi 193 Nizozemcev, so potrdili, da nadzorujejo odstranjevanje razbitin, ki da bi lahko trajalo več dni.

Po navedbah preiskovalcev bodo razbitine zbrali blizu kraja strmoglavljenja letala, preden jih bodo prepeljali v mesto Harkov in nato na Nizozemsko.

Let MH17 letalske družbe Malaysia Airlines iz Amsterdama proti Kuala Lumpurju se je tragično končal 17. julija. Kijev in Zahod menita, da je malezijsko letalo zadela raketa zemlja-zrak, ki so jo izstrelili proruski separatisti, dobavila pa jim jo je Rusija. Moskva te trditve zanika in s prstom kaže na Kijev.