V napadu je bilo ubitih šest pripadnikov varnostnih sil. Foto: EPA
V napadu je bilo ubitih šest pripadnikov varnostnih sil. Foto: EPA
Nairobi
Napad je pretresel Kenijce, ki so se postavili v dolge vrste pred bolnišnicami, da bi darovali kri, k čemur so jih pozvali zdravniki. Prav tako so zbrali več kot 300.000 evrov za pomoč družinam prizadetih. Foto: EPA
Streljanje v nakupovalnem centru v Nairobiju
Teroristi so po zavzetju trgovskega centra začeli izločati vse, ki niso muslimani, in so jih pobili. Foto: EPA
Napad na nakupovalno središče v Nairobiju
Nakupovalno središče Wetgate je priljubljeno med tujci. Foto: EPA
Krvava drama pri koncu

"Premagali smo naše napadalce. Naše izgube so velike, a bili smo pogumni, enotni in močni. Kenija se je spopadla z zlom in zmagala. Premagali smo naše sovražnike in vsemu svetu pokazali, kaj zmoremo," je kenijski predsednik dejal v televizijskem nastopu.

Kenyatta je povedal, da je bilo v napadu ubitih 61 civilistov in šest pripadnikov kenijskih varnostnih sil. Poleg tega je bilo ubitih pet napadalcev, 11 pa so jih prijeli. Predsednik je ob tem še razglasil tri dni žalovanja. V treh dneh obleganja je bilo ranjenih še najmanj 200 ljudi.

Nakupovalno središče Westgate je v soboto zasedla skupina napadalcev, ki so obiskovalce napadli s strelnim orožjem in granatami. Odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Al Šabab. Napad naj bi bil maščevanje za vdor kenijske vojske v Somalijo leta 2011, kjer so se borili proti milici.

Kenyatta je še razkril, da poteka "preiskava, da se ugotovi državljanstvo vpletenih v napad". Kenijske varnostne sile namreč navajajo, da je bilo med napadalci tudi več tujih državljanov, med drugim domnevno tudi dva ali trije somalijski Američani.

"Fantka je krogla zadela v grlo"
"Ko je prvič počilo, so začeli otroci kričati, po zraku so letele krogle. Ena je švignila mimo glave mojega sina, se odbila od stene in priletela fantku, ki je stal poleg mene, v grlo. Nisem ga mogla rešiti."

To so besede Kamal Kaur, ki je bila očividka smrtonosnega dogodka v nakupovalnem centru Westgate v Nairobiju. Tam je bila s 35 otroki, med katerimi sta bila dva njena, saj je imela ravno tečaj kuhanja. V pogovoru za CNN je spregovorila o strahu in paniki, ki je zavladala.

Poleg smrti dečka, ki mu je krogla priletela v grlo, jo je zelo potrla smrt neke ženske, "ki se je kar vdala", kot je dejala sama. "Ko so se napadalci umaknili, je segla po telefonu in poklicala svojega očeta. Rekla mu je: 'Oči, rada te imam. Oprosti mi za vse slabe stvari, ki sem jih naredila.' Udarila sem jo po roki in ji rekla, da ne sme obupati in da se bomo rešili, saj nas ne bodo pustili tu umreti. A ona se je kar vdala."

V veleblagovnici je izgubila tudi svojo sodelavko, ki je bila šest mesecev noseča. "Bila je prvič noseča in se je materinstva zelo veselila. Ravno ko se je začel kuharski dogodek, ki sva ga vodili, mi je dejala, da je svojemu 'baba' nekaj kupila. Rekla sem ji, da naj neha kupovati stvari, saj ji potem mi ne bomo ničesar mogli pokloniti za darilo. To so bile najine zadnje besede. Ne vem, v katero smer je odšla, kaj se je zgodilo. Ne vem, ali so jo ustrelili ali jo je zadela granata. A na žalost je umrla."

Kamal Kaur in njenima ranjenima otrokoma se je uspelo rešiti s pomočjo nekega moškega. Čeprav je imel v roki majhno pištolo, mu je zaupala, saj je bil videti, kot da jim želi pomagati. "Tekli smo v kavarno, ki je imela izhod za zaposlene. Moja hči ni mogla hoditi, saj je imela poškodovane noge. Nesli so jo. Pri tem sem videla, da je moj osemletni sin vlekel neko deklico in ji govoril: 'Pojdi, pojdi!'. Bila sem prepričana, da bo, če jaz skrbim za otroke nekoga drugega, tudi nekdo poskrbel za moje otroke."

Med napadalci Američana in Britanka
Poveljnik kenijske vojske general Julius Karangi je razkril, da je bilo med napadalci veliko tujcev, med njimi najmanj dva somalijska Američana, ki sta živela v Minnesoti in Misuriju. Kenijska zunanja ministrica Amina Mohamed je za PBS NewsHour dejala, da sta bila to mlada moška, stara 18 in 19 let. Med napadalci je bila tudi Britanka, ki je v preteklosti že izvedla podobne napade.

"Dozdeva se nam, kdo so ti napadalci, in očitno gre za večnarodnostno skupino z vsega sveta. Napad zagotovo ni lokalne narave. Tukaj je v igri mednarodni terorizem," je dejala ministrica.

Al Šabab je na svojem zdaj že ukinjenem profilu na Twitterju objavil seznam devetih imen, med katerimi so bili trije iz ZDA, dva iz Somalije in po eden iz Kanade, Finske, Kenije in Velilke Britanije.

Maščevanje Keniji
V ponedeljek so ves dan potekali hudi boji, v katerih so umrli najmanj trije teroristi. Vojska je zunaj nakupovalnega središča aretirala deset ljudi, ki naj bi bili povezani z napadom, prav tako je odvzela prostost nekaj ljudem na letališču. Kenijskim enotam naj bi pomagali Izraelci, Britanci in Američani.

Napad Al Šababa naj bi bil maščevalni ukrep za posredovanje kenijske vojske v Somaliji leta 2011, kjer se je bojevala proti milici Al Šabab. V južnem delu Somalije je v sklopu operacije Afriške unije, ki podpira somalijsko vlado, v državi še vedno 4.000 kenijskih vojakov.

Teroristi so po sobotnem zavzetju trgovskega centra začeli izločati vse, ki niso muslimani, in so jih pobili. Kot je dejala neka priča, so v nakupovalnem centru najprej odvrgli bombo, nato pa so nakupovalcem kazali besedilo v arabščini: "Če si ga znal prebrati, si bil rešen, sicer so te ustrelili."

Med mrtvimi je največ Kenijcev, šest Britancev, dve Francozinji, dva Kanadčana, dva Indijca, Kitajka, Južni Korejec, Južni Afričan, Nizozemka ter nekdanji diplomat in ganski pesnik Kofi Awoonor.
Ameriški predsednik Barack Obama je Keniji že ponudil pomoč, saj je bila država leta 1998 ena prvih žrtev napada Al Kaide. V napadu na ameriško veleposlaništvo je takrat umrlo 200 ljudi.

Krvava drama pri koncu