Večina nezakonitih priseljencev je bila Palestincev. Foto: EPA
Večina nezakonitih priseljencev je bila Palestincev. Foto: EPA
Potopljena ladja z begunci - Izmir, Turčija
Turška obalna straža preiskuje kraj, kjer je povsem potonila ribiška ladja z več kot sto beugnci. Foto: EPA

Po podatkih turških oblasti je umrlo najmanj 58 ljudi, 45 pa so jih rešili reševalci. Guverner Menderesa, obalnega dela province Izmir, je za javno televizijo TRT povedal, da pričakujejo, da bo število žrtev še naraslo, saj je bilo na ladji več kot sto ljudi.

Kar 31 žrtev so bili otroci, med njimi tudi trije dojenčki.

Ladja med neurjem nasedla na čereh
Večina prebežnikov, ki jih je prevažala manjša ribiška ladja, je po podatkih lokalnih oblasti prišla iz Sirije in Iraka, večinoma pa naj bi bili kurdskega rodu. Med begunci so bili tudi Palestinci. Namenjeni naj bi bili v Veliko Britanijo.

Ladja je izplula iz vasice Ahmetbeyli, južno od Izmirja. Kmalu jo je zajelo neurje, zaradi česar naj bi trčila ob skale in posledično potonila. Kapitan in njegov pomočnik sta med preživelimi. Večini preživelih je uspelo splavati in se povzpeti na pečine, kjer se je zgodila tragedija.

Cilj: preboj schengenske meje
Turčija je v zadnjem času postala izhodiščna točka za množico ljudi, ki poskušajo nezakonito vstopiti v Evropsko unijo. Večina jih poskuša po morski poti priti do grških otokov in od tam nadaljevati pot v zahodnoevropske države.

Pri ilegalnem prečaknju morja so nesreče kar številne, saj tihotapci ljudi uporabljajo manjše in običajno odslužene ribiške ladje, katerih ob morebitnem zajetju in zaplembi ni škoda.