Policija in vojska sta zavarovali območje napadov, ki jih še preiskujejo. Foto: Reuters
Policija in vojska sta zavarovali območje napadov, ki jih še preiskujejo. Foto: Reuters

Kot so sporočile oblasti Slonokoščene obale, so žrtve iz šestih držav. Poleg Francozov in domačinov so med ubitimi tudi državljani Nemčije, Burkina Fasa, Kameruna in Malija. Skupno je bilo ubitih 21 ljudi, med njimi trije napadalci in trije pripadniki varnostnih sil, piše BBC. Več kot 20 ljudi je ranjenih.

To je bil prvi teroristični napad islamskih skrajnežev v Slonokoščeni obali, sicer pa je bil že tretji hujši v zahodni Afriki v zadnjih mesecih. Napad so izvedli na tri hotele v letovišču Grand Bassam, ki je priljubljeno med domačini in turisti. Od Abidžana je to letovišče oddaljeno približno 40 kilometrov. Predsednik Alassane Outtara, ki je obiskal mesto napada, je napovedal "odločen boj proti strahopetnim teroristom" in po zasedanju z ministri oznanil tri dni žalovanja.

Pokol na plažah, polnih turistov
Po napadu se je na izredni seji sešla vlada Slonokoščene obale, ki je obravnavala varnostne grožnje, s katerimi se zdaj sooča. V torek bosta državo obiskala zunanji in notranji minister Francije, Jean Marc-Ayrault in Bernard Cazeneuve, da ji "izkažeta podporo". Obsodbe napada sicer prihajajo z vsega sveta. Med drugim sta pomoč oblastem "v prizadevanjih, da napadalce pripeljejo pred roko pravice", obljubila generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in Bela hiša, poroča STA.

Po navedbah očividcev so bili napadalci oboroženi z granatami in avtomatskimi puškami. Na plažah, ki so še posebej ob koncu tedna polne turistov, so začeli streljati na ljudi. Odgovornost za napad je prevzelo krilo Al Kaide v Magrebu, ki je v zadnjih mesecih že napadala hotele v Maliju in Burkina Fasu.