"Tony Nevihta" je bil vodja zalivskega kartela, ki trenutno izgublja narkovojno z Los Zetasi, svojimi nekdanjimi najemniškimi vojaki. Foto: Reuters
Pogreb v Hondurasu
Sočasno so v Hondurasu pokopali 72 žrtev ilegalnih priseljencev, ki so jih v džungli ob meji med Mehiko in Hondurasom pobili pripadniki La Familie. Foto: Reuters

V večurnem streljanju v mestu Matamoros ob mehiško-ameriški meji so bili poleg Guillena ubiti še štirje njegovi privrženci in trije vojaki.

Obglavljen zalivski kartel
48-letni Cardenas Guillen, znan tudi pod vzdevkom Tony Tormenta oziroma Tony Nevihta, naj bi skupaj z Jorgejem Eduardom Costillo Sanchezom vodil vplivni zalivski kartel, ki se ukvarja predvsem s tihotapljenjem kokaina in marihuane v ZDA in obvladuje Mehiški zaliv.

V ZDA je bil Guillen obtožen trgovine z mamili, ameriške oblasti pa so za informacijo, ki bi vodila do njegove aretacije, razpisale pet milijonov dolarjev nagrade. Mehiške oblasti pa so razpisale dva milijona dolarjev nagrade in ga uvrstile na seznam najbolj iskanih tihotapcev mamil v državi. Brat ubitega Guillena, Osiel Cardenas Guillen, ki je pred tem vodil kartel, v ZDA prestaja zaporno kazen.

Ostra in krvava medkartelska vojna
Zalivski kartel velja za eno najvplivnejših kriminalnih združb v Mehiki, ki pa se vse od letošnjega februarja spopada s svojo nekdanjo najemniško vojsko. Vojska plačancev, imenovana Los Zetas, se je povezala z rivalskimi karteli in prevzela nadzor nad številnimi območji, hkrati pa je s svojo krutostjo do skrajnosti zaostrila mehiško narkovojno, ki je samo letos zahtevala že devet tisoč življenj.

"Vojaški specialci" vse močnejši
Los Zetas - gre predvsem za nekdanje vojaške specialce, med katerimi so se številni urili tudi v ZDA - hitro širijo svoje območje delovanja in trenutno veljajo za najmočnejšega od osmih kartelov, ki so od "izdajstva" Los Zetasov povezani v dve nasprotni koaliciji: prvo sestaljajo karteli Juarez, Tijuana, Beltran-Leyva in Los Zetas, drugo pa Sinaloa, La Familia in zalivski kartel. Naveza del Golfo - La Familia - Sinaloa je doživela drug hud udarec, ko je zvezna policija aretirala enega izmed vodij kartela Sinaloa Harolda Povedo Ortego oziroma Zajca.