Merklova in Macron imata po kanclerkinih besedah podoben pogled na prihodnost Evropske unije. Foto: Reuters
Merklova in Macron imata po kanclerkinih besedah podoben pogled na prihodnost Evropske unije. Foto: Reuters

"Nemčija in Francija lahko in morata prevzeti vodenje pri mnogih vprašanjih, ki zadevajo Evropo, zato razumem, da Francija pričakuje novo nemško vlado," je Merklova dejala na skupni novinarski konferenci.

Merklova je poudarila, da ne vidi velikih razlik med Macronovo ambiciozno vizijo Evrope ter vizijo, zapisano v osnutkih dozdajšnjih koalicijskih pogovorov v Nemčiji. Napovedala je, da optimistično pričakuje, da bodo socialdemokrati (SPD) ob koncu tedna na kongresu stranke potrdili začetek formalnih koalicijskih pogovorov.

Macron se sicer ni želel vmešati v notranjo politiko Nemčije, je pa ocenil, da so uvodna koalicijska pogajanja v Nemčiji pokazala "ambicijo za evropski projekt".

Merklova za enotno evropsko politiko
Evropa mora imeti skupno zunanjo politiko pri strateških vprašanjih, ustvariti mora svojo politiko razvoja in obrambe ter mora biti gospodarsko močna, je izpostavila Merklova in dodala, da lahko obe državi ustvarita hiter napredek pri vprašanjih skupne korporativne obdavčitvene strukture in bančne unije za evrsko območje.

55. obletnica elizejske pogodbe
Macron in Merklova sta se v Elizejski palači sestala pred ponedeljkovo slovesnostjo ob 55. obletnici podpisa elizejske pogodbe o prijateljstvu med Francijo in Nemčijo. Na dan obletnice pa bodo francoski in nemški poslanci pripravili novo resolucijo, ki naj bi še dodatno utrdila odnose med državama.