Angela Merkel med srečanjem s Ši Džinpingom v Berlinu. Foto: Reuters
Angela Merkel med srečanjem s Ši Džinpingom v Berlinu. Foto: Reuters
Angela Merkel in Ši Džinping
Državnika pred Brandenburškimi vrati. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo dopoldne skupaj z ženo Melanio odletel v Evropo, kjer bo najprej obiskal Poljsko, nato pa se bo v petek in soboto udeležil še vrha skupine G20 v Hamburgu. Foto: Reuters
Merklova in Ši Džinping krepila nemško-kitajske odnose

Merklova je dejala, da je srečanje dobra priložnost za okrepitev odnosov med Nemčijo in Kitajsko pred "težavnimi pogajanji" na vrhu G20, ki bo v petek in soboto potekal v Hamburgu.

V luči zadnjega raketnega preizkusa v Severni Koreji je dejala, da bi lahko državi pomagali pri umiritvi nestabilnih razmer v svetu.

Kitajski predsednik pa se je v prispevku za sredino izdajo časnika Die Welt zavzel za okrepitev vezi med Kitajsko in Nemčijo, ki bo morali po njegovem mnenju prevzeti odgovornost za mir, stabilnost in blaginjo v svetu.

Merklova je dejala, da si želi nadaljnjega odpiranja trgov obeh držav in čimprejšnji podpis sporazuma o zaščiti investicij, ki bi mu nekoč sledil celovit prostotrgovinski sporazum s Kitajsko.

Nemška kanclerka se je zavzela za sodelovanje s Kitajsko v boju proti mednarodnemu terorizmu, možnosti pa vidi tudi za sodelovanje s tretjimi državami v Afriki in z Afganistanom. Ob tej priložnosti je bil podpisan dogovor o skupni izgradnji hidroelektrarne v Angoli.

Za konec še skupen ogled pand
Merklova je v pogovoru s kitajskim predsednikom načela tudi vprašanje človekovih pravic na Kitajskem. Dejala je, da s Ši Džinpingom govorila o civilni družbi in da je treba dialog o človekovih pravicah nadaljevati. Nemška kanclerka in kitajski predsednik sta se nato odpravila v berlinski živalski vrt, kjer sta si ogledala pandi, ki ju je Kitajska nedavno podarila Nemčiji.

Merklova ima drugačen pogled na svet kot Trump
Že pred srečanjem s Ši Džinpingom je Merklova kritizirala politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katerim se bo verjetno srečala že pred petkovim vrhom skupine G20. Merklova Trumpu očita, da svet vidi skozi prizmo "zmagovalcev in poražencev", ne pa skozi prizmo sodelovanja, od katerega bi imeli koristi vsi.

Svet kot globalna skupnost
"Medtem ko preučujemo možnosti sodelovanja, od katerega bi imeli koristi vsi, ameriška administracija globalizacije ne vidi kot 'win-win' situacije, ampak kot proces, v katerem imamo zmagovalce in poražence,"
je dejala Merklova in dodala, da sama svet vidi kot globalno skupnost, ne pa kot areno. "Nemčija želi, da imajo od ekonomskega napredka koristi vsi, ne le peščica," je poudarila Merklova.

Pričakuje mirne demonstracije
Merklova sicer na vrhu pričakuje naporne diskusije, a si bo kot gostiteljica vrha prizadevala za iskanje skupnih točk. Glede napovedanih demonstracij nasprotnikov kapitalizma je izrazila pričakovanje, da bodo te mirne, saj je "vsako nasilje teptanje demokracije".

Trump kritičen do kitajske "pomoči" Severni Koreji
Medtem pa je Trump - pred odhodom na vrh G20 - na Twitterju kritiziral Kitajsko zaradi povečanega obsega trgovanja s Severno Korejo, s čimer po mnenju Trumpa Kitajci podpirajo komunistični režim v Severni Koreji, ki z raketnimi poskusi vznemirja svoje sosede in tudi ZDA. "Trgovina med Kitajsko in Severno Korejo se je v prvem četrtletju povečala za skoraj 40 odstotkov. Veliko za Kitajsko, ki naj bi skupaj z nami reševala severnokorejski problem. A morali smo poskusiti," je tvitnil Trump, ki očitno počasi izgublja potrpljenje in upanje, da bi Kitajska lahko pomagala pri "nevtralizaciji" severnokorejske grožnje.

Merklova in Ši Džinping krepila nemško-kitajske odnose