Svet
Angela Merkel
Nemška kanclerka kritizira Trumpa, a poudarja pomen transatlantskih odnosov. Foto: EPA
Angela Merkel
Kanclerka se je zavzela za višje obrambne izdatke. Foto: EPA

Dodaj v

Merklova kritizira izstop ZDA iz jedrskega sporazuma, a poudarja pomen čezoceanskih odnosov

Kanclerka podpira višanje proračuna za vojsko
16. maj 2018 ob 11:29
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Nemška kanclerka Angela Merkel je v nemškem parlamentu poudarila pomen čezatlantskih odnosov, a ponovno kritizirala odločitev ZDA, da izstopijo iz iranskega jedrskega sporazuma.

"Kljub vsem težavam, ki jih imamo v zadnjih dneh, so in bodo ostali čezatlantski odnosi izjemnega pomena," je dejala kanclerka v bundestagu. Pri tem je kritizirala odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa prejšnji teden, da bodo ZDA izstopile iz jedrskega sporazuma z Iranom, čeprav sporazum tudi po njenem mnenju res ni idealen. Vendar bi se ob upoštevanju jedrska sporazuma lažje pogajali o iranskem raketnem programu in vlogi Irana v vojnah na Bližnjem vzhodu, meni Merklova.

Poudarila je tudi pomen sodelovanja Nemčije v zvezi Nato in Evropski uniji. "Država sama zagotovo ne more zagotoviti varnosti," je povedala. Poslanci trenutno obravnavajo proračun. Merklova je stopila v bran predvidenim višjim izdatkom za obrambo. "Ne gre za oboroževanje, ampak preprosto za opremljanje," je dejala. Nemški mediji so sicer večkrat poročali o dotrajanosti opreme nemške vojske.

Obrambi je že zdaj namenjen drugi največji kos nemškega proračuna. Za tekoče leto bi vlada namenila 38,5 milijarde evrov, za prihodnje pa 41,5 milijarde. Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je sicer predvidela, da je potrebnih še nekaj milijard več, a ji finančni minister Olaf Scholz ni ustregel.

Finančna vprašanja glede proračuna Evropske unije in evrskega območja naj bi Nemčija s Francijo uskladila do vrha Evropske unije v juniju, je še ocenila Merklova.

Stranke kritične do proračuna
Nemška vlada je za letos predvidela 341 milijard evrov izdatkov, kar je enako predvidenim prihodkom. Država se tako že peto leto zapored ne bo zadolžila. Proračun so zaradi različnih pogledov na izdatke za obrambo, infrastrukturo in davčne zakonodaje kritizirali poslanci Alternative za Nemčijo (AfD), gospodarsko usmerjeni Svobodni demokrati (FDP), Zeleni in Levica.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
JozekVeseli
# 16.05.2018 ob 12:06
Nas primarni cilj je, da nehamo podpirati ameriske jastrebe, ki bombardirajo vse kar leze in gre od Afganistana do Maroka. Begunci in migranti iz teh porusenih tvorb, ki se jim rece drzava, ne bodo odsli v ZDA, ampak v EVROPO! In bolj ko ZDA mesa drek v regiji, vecji je pritisk migrantov v Evropo. A tega res nihce vec ne dojame?

Stvari v svetu so se tako drasticno spremenile, da bombe v Siriji povzrocijo krizo v celotni Severni Afriki. Ko se tam zacnejo degradirati institucije, pa dobite stotisoce prebeznikov, ki poskusajo priti v Evropo preko Libije, Alzirije... Ne moremo jim vec metati bomb na glavo, spodkovati sistem in pricakovati, da ostanejo tam. To se mora spremeniti.

Mi moramo zaceti vzpostavljati naso Evropsko politiko, nase skupne interese in reci NE Ameriki. Da ne bomo potem spet zacudeni, ko bo Trump rovaril po Iranu in se bo na nasi meji znaslo tisoce beguncev od Uzbekistana do Alzirije.
feminist
# 16.05.2018 ob 12:42
@dindunuffin:
ce ze trolas se vsaj malo bolj potrudi; tole je porazno.
feminist
# 16.05.2018 ob 12:40
da si vazal je eno, ampak EU je dosti nizje padla - tole je ze sadomazo razmerje med EU in ZDA.
Snorky
# 16.05.2018 ob 12:16
Vse dokler bodo EU države imele take voditelje, kot sta Merklova ali Makron, ni upanja za kakšno evropsko suverenost....

Grenadir je lepo napisal. Tako sem si želel evropsko suverenost in močno vojsko EU, pa kot kaže bo vse ostalo na papirju. Politike katere volimo v EU parlament, ne zanimajo naše želje prebivalcev EUja, temveč njihov osebni finančni interes. Ali se kdo sploh sprašuje, zakaj je največja koncentracija ameriških lobistov v Bruslju. Njihovi kovčki so polni denarja. In naši EU politiki pa kasirajo. Sicer smo imeli eden dokaz s strani našega euposlanca Thalerja.
grenadir
# 16.05.2018 ob 11:54
"Merklova kritizra izstop ZDA iz jedrskega sporazuma, a poudarja pomen čezoceanskih odnosov"... So what... Nekaj časa bo EU kokodakala na koncu pa počepnila pred USrA gospodarjem in znesla pričakovano jajce.... Vse dokler bodo EU države imele take voditelje, kot sta Merklova ali Makron, ni upanja za kakšno evropsko suverenost.... Še več... Konstantno trobezljanje brez učinka in administriranje mimo volje ljudstev v lastnih državah, bo počasi vendar sigurno razbilo tudi ro šibko in geostrateško povsem nepomembno tvorbo po imenu EU....
feminist
# 16.05.2018 ob 13:38
@apollo11:
Majhna in šibka država vedno potrebuje močnejše zaveznike.

kljucna beseda je "zaveznik" - zaveznik ti ne useka sankcij in ti ne postavlja ultimatov kot to dela ZDA evropi.
Snorky
# 16.05.2018 ob 12:56
dindunuffin
Dokler bo zločinski Iran izdeloval atomsko orožje, krščanski svet ne bo mirno spal. Genocidalnemu Iranu je potrebno uvest 100% embargo, da tem zverem končno pokažemo, da smo na tem svetu gospodar : USA, Izrael in Savdska Arabija!

Res ne vem zakaj toliko sovraštva s tvoje strani proti iranskemu narodu.Drži, da se poslužuje (iranska oblast) terorističnih dejanj. Kar je OBSODBE VREDNO! Si se vprašal zakaj je to tega sploh prišlo( OKUPACIJA GOLANSKE PLANOTE , ODTUJITEV JERUZALEMA OD PALESTINCEV...... ). Delal sem z Iranci, pa nisem dobil občutka, da so teroristi. Pameten narod bi rekel. Bolj pametei od tistih 16 SAVDICEV , KATERI SO RESNIČNI TERORISTI. ????????

NEKA DVOJNA MERILA V SVETOVNI POLITIKI. ???????? ALI SE PA MOTIM
garmond
# 16.05.2018 ob 12:17
Frau Merkel! Evropske države ven iz NATA, ustanovit svojo lastno evropsko vojaško zvezo in vse te dileme, bi pa ne bi, bodo potem takoj odpadle.
Če se ti pa Amerikanec šopiri in igra policaja na tvojem lastnem evropskem ozemlju, pa neke pokončne drže od evropskih politikov ni za pričakovati.
Odrasti in osamosvojiti se. Druge možnosti ni, da si sam svoje sreče kovač.
grenadir
# 16.05.2018 ob 15:38
Vidim, da HOR spet odnaša rit nesposobnim administratorjem... Saj bi verjetno radi bili politično korektni, samo, kaj, ko ni in ni znanja..
generacija56
# 16.05.2018 ob 12:52
Merklova je del problema, ne rešitve!
Druga Švica
# 16.05.2018 ob 15:54
Angela, naši južni bratje povedo v enem stavku točno tisto, za kar ti potrebuješ celo uro: "Ti bi se je...., a da ti ne uđe."
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 13:06
Merklova je spet dokazala, da je Nemčija ameriški okupiran teritorij.
delfino_
# 16.05.2018 ob 17:49
Nemčija je vsa prepredena z ameriškimi bazami, kaj ta sploh blefira...
Knez_Kocelj
# 16.05.2018 ob 15:46
ZDA se pač ne bodo tako zlahka odpovedale gospodstva nad starim kontinentom, kot sta se ga pred 30 leti Gorbačov in Perestrojka. S padcem Berlinskega zidu ZDA vstopijo v Evropi v prazen vakum, ki je nastal v začetku 90'tih let prejšnjega stoletja po nenadnem razpadu velikanskega Sovjetskega imperija in ga ne mislijo kar tako zapustiti ali opustiti.

Donald Trump zahteva več sredstev za NATO, ki je zgolj vojaška postojanka Pentagona v Evropi. Kateri pa ustvarja nasilne spremembe režimov, balkanizacijo držav, jedrske in raketne krize, oboroževalne tekme, konflikte in vojne po Evropi (in njeni okolici) že celih 70 let (vse od njegovega nastanka leta 1949).

EU pa zaradi svoje impotentnosti in servilnosti do ZDA in NATA ter predvsem zaradi svoje nedelujoče strukture, ki je totalno fragmentirana in razdeljena (katere fragmentiranost in razdeljenost pa povzroča njena arhitektura delovanja, ki je nedemokratična, zbirokratizirana in ideološka (saj prisiljuje države članice, da se odpovedo svoji suverenosti, kulturi in narodni identiteti za politiko in ideale Evropske Unije, katerih evropski narodi niso posvojili)) ni sposobna voditi lastne zunanje in varnostne politike.
cairns
# 16.05.2018 ob 13:27
Poudarila je tudi pomen sodelovanja Nemčije v zvezi Nato in Evropski uniji. "Država sama zagotovo ne more zagotoviti varnosti," je povedala

To je neverjetna laž. Seveda lahko, a mora sprejeti nekaj preprostih ukrepov.

1.Nemčija naj preneha izzivati Rusijo
2.Izstopiti mora iz NATO pakta
3.Izseliti mora vse ''povabljence iz leta 2015 in priseljence ki so kršili nemške in evropske zakone.
PLO
# 16.05.2018 ob 12:48
Europe to ditch US dollar in payments for Iranian oil – source če je tole res potem je to definitivno korak v pravo smer
Knez_Kocelj
# 16.05.2018 ob 16:10
Da boste bolje razumeli o čem govorim...

HOR
# 16.05.2018 ob 15:35
Pozor!
Naziv "dindunuffin" @dindunuffin ima rasistično konotacijo...!

Termin se uporablja pejorativno rasistično za klevetanje afroameričanov, ki so žrtve policijskega nasilja v ZDA in se, kot popačena kopija norčuje iz besedne zveze "didn't do nothing" ("ni naredil ničesar") in asocira, da bi naj žrtve policijskega nasilja bile za to krive same saj da naj ne bi bilo res, da niso naredile ničesar (čeprav to nima podlage v dokazih...)...!
klik...
Rasta75
# 16.05.2018 ob 13:57
NoriPlanet: "Merklova s prsti opiše Trumpov......."

Saj vem, da si mislil IQ. ;)
Rasta75
# 16.05.2018 ob 13:07
Dekla.
Vsem nam je jasno, da je z čezatlantskim prijateljstvom in zavezništvom konec, da so ZDA s svojim soliranjem na BV evropi napovedale posredno ekonomsko in demografsko vojno, le politiki še naprej vztrajno tiščijo glavo v pesek in gojijo brezplodne upe, kot nekdo, ki se je zaljubil v pocestnico.
Sklonjen
# 16.05.2018 ob 12:39
Proces sonistov za popolni nadzor sveta se zaključuje, ta izstop je samo segment celotne zgodbe!
Sklonjen
# 16.05.2018 ob 12:37
Vsi, vključno z državljani ZDA smo ujetniki sionisticne zarote, ki obvladuje vojaške in druge sisteme nadzora.
To kar se dogaja v Izraelu in na bližnjem vzhodu pa tudi drugod po svetu priča in potrjuje to trditev!
Knez_Kocelj
# 16.05.2018 ob 16:05
Ameriški velekapitalisti in finančni mogotci za katere dela Donald Trump (katerih del je tudi sam) pač nočejo normalnega tržnega gospodarstva, kjer vlada konkurenca na svetovnem trgu in poštena mednarodna trgovina. Želijo monopolno oz. oligopolno ureditev, kjer ameriške korporacije in njene profite po svetu ščiti vojaška sila ZDA doma pa visoke tarife in carine na uvoz. Temu se reče Merkantilizem, ki je v zgodovini že velikokrat pripeljal do vojn in konfliktov.
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 14:35

Rasta75
NoriPlanet: "Merklova s prsti opiše Trumpov......."
Saj vem, da si mislil IQ. ;)


Seveda.
grenadir
# 16.05.2018 ob 14:27
"Nemški gospodarski analitik je lepo povedal: Imamo 130 milijardni presežek z ZDA s kom mislite bomo potegnili z ZDA ali z Iranom."...Jaz sem tudi na tole pomislil že takoj na začetku krize, potem, pa sem premišljeval tudi malo globlje in ugotovil, da je stvar malo bolj zamotana, kot je ta izjava... Sankcije bodo doletele podjetja in to potem seveda ne pomeni, da če ima celotna Nemčija tolikšen saldo z USrA, da ima takega tudi posamično podjetje... Npr.... Nikjer ne piše ( pišem na pamet, kot primer ), da ima en Siemens, več od USrA trga, kot od Iranskega.... In to me je tudi navedlo, na to, da ima EU znova priložnost da se počasi osamosvji od USrA... Ampak, kot sem napisal... S trenutnimi voditelji mislim, da to ni možno..
Knez_Kocelj
# 16.05.2018 ob 13:39
Pohvaliti gre odlični komentar uporabnika "grenadir" pod št.1 !

Merklova in Makron sta del problema in ne rešitve, kot je dejal pred menoj uporabnik "generacija56" !

Donald Trump in njegovi jastrebi v administraciji predsednika ZDA ala John Bolton, Mike Pompeo in James Mattis so pokazali kje je mesto EU. To je biti sluga in hlapec ZDA, katerega lahko gospodar kdaj pa kdaj tudi fizično premikasti in uvede trgovinske sankcije (v kolikor je gospodar slabe volje). Tovariši politični komisarji v Bruslju pa so za prgišče dolarjev pripravljeni prodati tudi svojo staro mamo. Kaj šele svoj narod v Evropi.

Dejansko se zahodni svet danes deli na dva nova tabora (kot je to opisal v knjigi The People vs. Democracy – Why Our Freedom Is in Danger and How to Save It...britanski politolog Yasca Mounk)

Na neliberalne demokracije (kot so to naprimer ZDA, kjer sicer potekajo volitve, a za pravice posameznikov ni več poskrbljeno. Donald Trump pa že kaže izrazite avtoritativne poteze voditelja).

Ter na nedemokratične liberalizme (ki imajo polna usta človekovih pravic in parol o vrednotah, a večinoma ne upoštevajo več dejanske volje ljudi (na demokratičnih volitvah in referendumih), ampak se odločitve sprejemajo v krogih raznih ekspertnih komisij ali med neizvoljenimi uradniki. Takšen primer je EU).
Hijena
# 16.05.2018 ob 12:36
Kaj več si pa ne upa, zato je sploh nepomembno kaj govori!!!
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 12:22
EU je Ameriški suženj in zato bo razpadla. EU po desni prehitevata Turčija in Japonska, po levi pa Brazilija in Kitajska. Tako, da Iran naj se raje nasloni na Kitajsko in si za zgled vzame Kitajce, ker ZDA čaka zaton, mi pa smo na Ameriški ladji, ki se potaplja. Če si na ladji, ki se potaplja se boš potopil skupaj z njo, čeprav v luksuzni kabini.
Hardworker
# 16.05.2018 ob 17:26
EU bo iransko nafto kupovala za eure in iz transakcij umika dolar.
https://www.logicno.com/ekonomija/eu-ce-iransku-naftu-kupovati-za-eure-i-iz-izracuna-izbacuje-petrodolar.html
Joker
# 16.05.2018 ob 15:12
beton,

Dejstvo je da ima USA kontrolo nad Evropo. Hočemo ali nočemo. Kupujemo pa radi.

Ravno nasprotno, problem imamo zato, ker Američani radi kupujejo EU robo. Zato pa imajo takšen zunanjetrgovinski primanjkljaj.
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 14:36
Nemčija je gospodarska velikanka na ameriških verigah in pritlikavka v geostrateški politiki.
džeko
# 16.05.2018 ob 14:35
Najprej se znebite okupacije......sužnji na lastni zemlji.
Alchemist
# 16.05.2018 ob 14:17
Ta izjava dokazuje samo to, da Nemčija je v zunanji politiki invalid, ki je kronično odvisen od ZDA.
svabo
# 16.05.2018 ob 14:02
Iz govora Merklove jasno izhaja, da se za lepimi besedami o pomembnosti čezatlantskega sodelovanja in zgodovinski povezanosti, skrivata vedno večji obup in nemoč. Oz. je napočil skrajni čas, da se Evropska unija reorganizira in na novo definira status zavezništev. V tem govoru je bilo to kar je bilo zamolčano veliko bolj povedno kot samo leporečje. Dvig stroškov opremljanja vojske je logična posledica norosti sveta. Hkrati pa med vrsticami nakaže možno pot, v smeri organiziranja skupne Evropske vojske, skupne Evropske države. V tem primeru se ponovno definirajo zavezništva in kar je najbolj pomembno lahko se začne Evropska unija seveda samostojno pogovarjat z Rusijo, ki je naravni in logičen ekonomski partner. Odločitve, ki jih sprejema preko luže so namreč tako enostranske, da nobeno leporečje več ne more skriti nelagodja pred dejstvom, da zavezništvo več ne obstaja.
mb128
# 16.05.2018 ob 13:54
Ups opazil da sem bil brisan! Le zakaj? A zato ker sem zgolj zapisal staro modrost, da se sedenje na dveh stolih, vsaj v veliki večini primerov, ne splača?!
In Merklova govori, predlaga, ravno to!
Kakorkoli že Eu tako kot tudi Nemčija se bo morala kaj hitro odločiti kako in kaj glede tega. Dejstvo je da so na kocki v končni fazi vrednote in ravno te naj bi stkale te močne čezoceanske vezi. A Eu, predvsem F in pa D gre predvsem za denar. Zato pa tudi to mencanje in hkrati spoznanje, da vrednote tudi stanejo. A ker so naši čezoceanski partnerji odstopili od teh vrednot bi nekako odločitev glede tega morala biti še več kot kristalno jasna!
Ergo quo vadis Eu? To kako se boš odločila pa bo tudi več kot jasen pokazatelj kdo ali kaj dejansko si v tem čezoceanskem partnerstvu, prijateljstvu! O vrednotah pa vsaj jaz ne bi več, vsaj tako dolgo ne dokler bo v Zda predsednik Dump, ker je najpozneje sedaj več kot očitno kako je s tem. Gre se zgolj za fevd in to vsaj od neolitka naprej!
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 13:11
ZDA vseskozi kupujejo in strogo kontrolirajo bruseljsko politiko. To pa pomeni, da so evropski voditelji skorumpirani prevaranti, ki so Evropo dali v roke ameriškemu korpo-kapitalu in ameriškemu militarističnemu stroju.
Kje so tu Evropejci?
Nikjer.
cairns
# 16.05.2018 ob 22:15
blue_night
Zakaj te pa motijo imigranti?

Na to vprašanje naj ti odgovorijo sorodniki žrtev terorističnih napadov pa ti bo jasno zakaj me moti njihova prisotnost v Evropi.
Zaza
# 16.05.2018 ob 14:11
Nemški gospodarski analitik je lepo povedal: Imamo 130 milijardni presežek z ZDA s kom mislite bomo potegnili z ZDA ali z Iranom.
beton
# 16.05.2018 ob 14:07
Dejstvo je da ima USA kontrolo nad Evropo. Hočemo ali nočemo. Kupujemo pa radi.
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 13:36
Nemčija mora izgnati ameriško vojsko in ameriške policijske in vojaške tajne službe. Ustanoviti mora svojo armado in z Rusi skleniti pravi pakt o nenapadanju in vzajemnem obrambnem sodelovanju pri obrambi zunanjih evropskih meja.
Evropa ni ogrožena od znotraj, kot lažejo Američani, ampak je ogrožena od zunaj, prav od teh istih Američanov.
Hardworker
# 16.05.2018 ob 21:49
Trump "sistematično uničuje in razstavlja vse", pravi evropska
zunanja ministrica


EU je lahko sram, ker je ZDA vseskozi podpirala pri njenih svinjakarskih dejanjih. Zdaj ko je voda začela teči v grlo nekaterih zahodnih evropskih držav, pa se slednje panično poizkušajo izviti iz ameriških krempljev.
Italijanom, Francozom in Nemcem prav privoščim, da se jim vrne bumerang. Naj kar padejo v jamo, ki so jo skupaj z Američani kopali drugim.
Hopi
# 16.05.2018 ob 19:42
Veliko bolj naravnost je par gorkih o Trumpu in o njegovi ZDA
povedala Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in za
varnostno politiko Federica Mogherini:

»Trump "sistematično uničuje in razstavlja vse", pravi evropska
zunanja ministrica.«

»Ker se EU čedalje bolj sooča z vzdušjem razdrobljenosti in motenj,
Trumpova JCPOA grozi, da bo za Evropo poslabšala zadeve.«

S tem pa Trump »prav tako vedno bolj izolira Ameriko« in »nobena
država ni dovolj velika, da se sooča sama s tem svetom«

Mogherini prav tako zatrjuje, da »Iranska jedrska zveza lahko
preživi brez podpore Združenih držav«

»Mogherini je ob govoru na konferenci države unije izjavila, da je
prejela zagotovila iranskega predsednika Hassana Rouhanija, da
se bo Iran strinjal s sporazumom, kljub odločitvi ameriškega
predsednika Donalda Trumpa, da se ta teden umakne in ponovno
uvede sankcije za Iran.«

»Čeprav po imenu ni omenila predsednika ZDA je rekla: "Zdi se,
da je kričanje, vikanje, žaljenje in ustrahovanje, sistematično
uničevanje in razstavljanje vsega, kar je že na mestu, razpoloženje
našega časa". "Ta impulz za uničenje nas ne vodi nikamor v dobro,"
je še dodala. "Ne rešuje nobenega od naših problemov."«

»Evropa je pokazala kar nekaj solidarnosti z ameriškimi interesi v
upanju, da bo z Američani dosegla nekaj temeljnih točk. Tako glede
varnosti, kot tudi pridobivanja interesov Amerike za pridružitev z
evropskim trgom.«

»Evropa noče upoštevati ameriških vojnih iz narcističnih načinov.
Amerika je zrušila režime, vodila vojne in oslabila mednarodno
pravo, kadar koli jim ustreza. Zakaj bi torej morali pričakovati, da
bodo v čemerkoli zanesljivi partnerji, ko ima (ZDA) tako dolgo
zgodovino prelomitve svoje besede in krši svoja načela? Zdi se,
da Evropa končno začenja videti, kaj je v resnici njihova nevzdržna
partnerica.«

Tako pravi Federica Mogherini.

Nič neke sladke besede: »pomeni čezoceanskih odnosov«, pa
neka »pogajanja o iranskem raketnem programu«. Raketni program
v jedrskem dogovoru sploh ni omenjen. Tudi niso omenjena dodajanja
ali odvzemanja zahtev dogovora.

Lahko smo tudi brez ZDA. Lažje, kakor ZDA brez nas!

Sveta trojica ZDA/GB/Izrael naj kar živi v svojem svetu. Druge pa
naj pusti na miru.

glej:
The Duran: 13. maj 2018
guglaj:
Trump ‘systematically destroying and dismantling everything’ says
European foreign policy chief
prevajanje:
Trump "sistematično uničuje in razstavlja vse", pravi evropska
zunanja ministrica
gubceva11
# 16.05.2018 ob 15:16
Obrambni proračun vsake države je pogojen s svojo ekspanzionistično - agresivno zunanjo politiko. Dejstvo, da ZDA pogojujejo obnašanje vsake države , do drugih, kaže na njihovo večno sebično politiko ( America first ). Odnos Nemčije do Amerike je v vsakem primeru zgodovinsko gledano v podrejenem položaju. Kar je v določenem pogledu logično in razumljivo, česar se zaveda tudi Nemčija. To pa ne pomeni, da Američani lahko s svojimi protekcionističnimi ukrepi sicer onemogočajo samostojni razvoj Nemčije in celotno svetovno in evropsko gospodarstvo. Zdi pa se, da je prišel čas, ko bodo tudi Američani morali prepoznati, da Amerika ni več vsemogočna in obljubljena dežela, ki jo je krasil blišč uspešnega in ob enem dekadentnega življenja. Danes je vsakdanje kruto življenje prisotno povsod tudi v Ameriki. Morda, pa bi Američani lahko postorili tudi kaj za svoje državljane?
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 13:40
ZDA niso zaveznik. ZDA so tvorec hlapčevske EU, ki mora početi, kar ZDA odločijo.
WeeBay
# 16.05.2018 ob 13:35
Kako je grda to je res neverjetno.
blue_night
# 16.05.2018 ob 13:33
cairns

Zakaj te pa motijo imigranti?
janezi
# 16.05.2018 ob 12:44
Slika št. 1:

"Tazga ima Janša, tazga!"
-----
ti nobena ne da ,je tvoj tolikšen ?
InciZika
# 16.05.2018 ob 13:20
Levičarka, ki se ima za desničarko. Nuff said.
E24
# 16.05.2018 ob 13:06
Rusija 1994 podpiše sporazum z Ukraijno s čemer ji prizna meje. Kasneje jo napade.
ZDA podpišejo sporazum z Iranom, od katerega odstopijo...

Oboji so vredno stroge obsodbe. Kdo ima jajca, da jih obtoži?
Jaz! J'ACUSSE!!!!
Kazalo