Janković bo Merklovo in Pahorja pozdravil na Ljubljanskem gradu. Foto: BoBo
Janković bo Merklovo in Pahorja pozdravil na Ljubljanskem gradu. Foto: BoBo

V program obiska nemške kanclerke v Sloveniji naj bi v zadnjem trenutku uvrstili tudi srečanje med Merklovo in ljubljanskim županom, a vodja Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) je za MMC povedal, da ne gre za srečanje, ampak bo Janković le kot gostitelj na Ljubljanskem gradu pozdravil Merklovo in slovenskega premierja Boruta Pahorja pred začetkom njunih pogovorov. "To je v skladu s protokolarnimi tradicijami," je še dejal Košir.

Sprehod po Ljubljani
Nemška kanclerka bo v torek na Pahorjevo povabilo prišla na enodnevni uradni obisk v Slovenijo, kjer se bo srečala s slovenskim premierjem, predsednikom države Danilom Türkom in predsednikom Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezom Janšo.

Pahor bo Merklovo pričakal na Prešernovem trgu in jo popeljal na kratek sprehod po Ljubljani. Sledil bo pozdrav Jankovića na Ljubljanskem gradu, kjer bodo nato na delovnem kosilu potekali pogovori med kanclerko in premierjem. Popoldne se bo srečala še s Türkom in Janšo.

Namen obiska nemške kanclerke je predvsem krepitev prijateljskih odnosov in nadgradnja že tako intenzivnega političnega dialoga med državama, poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama ter izmenjava pogledov o gospodarski in finančni krizi, so sporočili iz UKOM-a.