V četrtek so na hrvaško veleposlaništvo v Beogradu sorodniki pogrešanih prinesli spisek njihovih imen. Foto: EPA
V četrtek so na hrvaško veleposlaništvo v Beogradu sorodniki pogrešanih prinesli spisek njihovih imen. Foto: EPA

Nevihto moramo ločiti od sramotnih dejanj, ki so ji sledila.

Ivo Sanader, hrvaški premier
V Srbiji so se z mašami spomnili na ubite sorodnike. Foto: EPA
Boris Tadić in Vojislav Koštunica
Tadić in Koštunica med spominsko slovesnostjo za Srbi, ki so umrli med hrvaško operacijo Nevihta. Foto: EPA

Na dan desete obletnice padca Knina so se predsednik države Stipe Mesić, vlade Ivo Sanader in parlamenta Vladimir Šeks strinjali, da je bila operacija čista kot solza in da tega ne morejo zasenčiti niti dogodki po njej.

Govor spremljali žvižgi
Mesićev govor so sicer spremljali tudi žvižgi. V govoru je tudi poudaril, da si morajo priznati, da so bili v vojni tudi takšni, ki se niso borili za Hrvaško, ampak zase. Ti so po Mesićevem mnenju rušili tudi tisto, česar ni bilo treba.

Posebni prispevki ob obletnici Nevihte.
Zvečer koncert

Hrvaška delegacija je na kninsko pokopališče položila venec, spremljala mimohod 1.500 vojakov in prelet 40 letal vojnega letalstva. Ob koncu slovesnosti so na kninski trdnjavi izobesili zastavo, ki je takrat zaplapolala v znak osvoboditve mesta. 5. avgust je bil pred časom na Hrvaškem razglašen za domovinsko-zahvalni dan.

Generali s svojo slovesnostjo
Nekaj takratnih hrvaških generalov je organiziralo lastno slovesnost, saj se ne strinjajo s politiko hrvaške vlade do haaškega sodišča, za katero trdijo, da je preveč popustljiva. Za zločine med operacijo in po njej so na haaškem sodišču obtoženi trije hrvaški generali, med njimi tudi Ante Gotovina. Ta je še vedno na begu in njegovo neprijetje je bilo glavni vzrok, zakaj je Evropska unija marca prestavila začetek pristopnih pogajanj s to državo. Za večino Hrvatov pa je Gotovina junak in ne zločinec.

Srbi govorijo o etničnem čiščenju
V Srbiji so se včeraj spomnili operacije, po kateri je moralo Hrvaško po srbskih virih zapustiti do 250.000 Srbov. Srbski premier Vojislav Koštunica je dogajanje pred desetimi leti označil za največje etnično čiščenje po drugi svetovni vojni, sorodniki pogrešanih pa so na hrvaško veleposlaništvo v Beogradu odnesli spisek z njihovimi imeni. V zadnjih dnevih sta Beograd in Banjaluka zahtevala, da se omogoči vrnitev srbskih beguncev na območje.

Požganih najmanj 16.000 domov
4. avgusta 1995 je hrvaška vojska začela operacijo Nevihta, zaradi katere je med 100.000 in 250.000 Srbov zapustilo svoje domove. Po neodvisnih hrvaških virih je bilo po Nevihti oropanih in požganih med 16.000 in 20.000 zapuščenih srbskih hiš. 100.000 srbskih beguncev, ki se je vrnilo na svoje domove, se pogosto pritožuje nad sovražnostjo Hrvatov.

Nevihto moramo ločiti od sramotnih dejanj, ki so ji sledila.

Ivo Sanader, hrvaški premier