Kot predsednik republike nisem bil povezan z nabavo opreme ali orožja, je dejal nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić. Foto: BoBo
Kot predsednik republike nisem bil povezan z nabavo opreme ali orožja, je dejal nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić. Foto: BoBo
Slovenska vojska
Izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen in zastopnik Patrie na Hrvaškem Reijo Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji, sta bila na Finskem obsojena na leto in osem mesecev pogojne kazni. Foto: BoBo

Finsko sodišče je namreč v ponedeljek dva vodilna moža Patrie obsodilo zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški. "Ne vem, kdo je dvignil denar v Patrii. Ne poznam menedžerjev, niti ne vem, komu so dajali denar. Vse to je mogoče, sicer pa to s Hrvaško nima nobene povezave oziroma ni nobene povezave s predsednikom republike, ker je predsednik tudi vrhovni poveljnik vojske in ni povezan z nabavo kakršne koli opreme ali orožja. To je v pristojnosti obrambnega ministrstva," je v telefonskem pogovoru za hrvaško javno televizijo HRT pojasnjeval Mesić.

Kot je dejal, ni niti enega samega razloga, da bi bremenili njega. "Na Hrvaškem obstajajo barabe, ki me hočejo potopiti. Ob tem naj se zavedajo, da do njihove ali moje smrti tega ne bodo dočakali," je še dejal.

Obsojena Hulkkonen in Niittynen
Mesić je bil na Finskem med osumljenimi za prejemanje podkupnine v primeru, v katerem sta bila v ponedeljek nepravnomočno obsojena dva nekdanja vodilna človeka finskega podjetja. Izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen in zastopnik Patrie na Hrvaškem Reijo Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji, sta bila obsojena na leto in osem mesecev pogojne kazni. Direktor prodaje Tuomas Korpi je bil oproščen.

Obsojeni so bili zaradi podkupovanja pri prodaji 84 oklepnikov Patrie Hrvaški leta 2007. Vrednost pogodbe je bila 112 milijonov evrov, podpisali pa so jo takratni predstavniki hrvaškega obrambnega ministrstva in podjetja Đura Đakovića iz Slavonskega Broda. Finsko tožilstvo proti hrvaškim državljanom ni sprožilo pregona, saj naj bi bila to naloga Hrvaške.

Hrvaške oblasti priskrbele dokumente
Finski tožilec Jukka Rappe je potrdil, da so v obtožnici proti finskim poslovnežem uporabili številne dokumente, ki so jih priskrbele hrvaške oblasti. "Veliko so sodelovali še med preiskavo skupaj s finskimi in avstrijskimi kolegi," je dejal Rappe v pogovoru za hrvaško radijsko novičarsko agencijo Media servis. Poudaril je, da sta primera podkupovanja na Hrvaškem in v Sloveniji dejansko enaka.

"Težko je razumeti razliko, ker so obtoženci v obeh primerih isti, skoraj istočasno pa so se zgodila kazniva dejanja, za katera jih bremenijo. Tudi posrednika sta ista, Wolfgang Riedl in Walter Wolf," je še dejal Rappe.

Presodil je, da je finsko tožilstvo v zanimivem položaju in da se še niso odločili, kako bodo nadaljevali oba postopka. Zanimivo je tudi, kako bo sodba za podkupovanje na Hrvaškem vplivala na postopek za korupcijo v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji, je še povedal.

Hrvaško tožilstvo: Ni dokazov za podkupnine
Hrvaško tožilstvo je medtem zatrdilo, da med preiskavo o domnevni korupciji pri nakupu Patriinih oklepnikov za potrebe hrvaške vojske leta 2007 ni bilo dokazov, da bi uradne ali odgovorne osebe na Hrvaškem zahtevale ali prejele podkupnino od finskih partnerjev.

Kot so pojasnili na hrvaškem tožilstvu, so leta 2010 sklenili pogodbo s finskimi in avstrijskimi kolegi o skupni preiskavi v primeru nakupa 84 finskih osemkolesnikov za hrvaško vojsko.

Med skupno preiskavo so obravnavali celotno dokumentacijo o nakupu bojnih vozil, vključno s podatki hrvaške davčne uprave in drugih pristojnih državnih institucij, je tožilstvo zapisalo na svoji spletni strani. Vso dokumentacijo so posredovali kolegom iz Finske in Avstrije.

Kot so dodali, so zaslišali vse osebe, ki so bile na Hrvaškem vključene v nakup finskih oklepnikov, kar je bilo omogočeno tudi finskim in avstrijskim preiskovalcem. Hrvaški je svoje oklepnike ponudilo tudi avstrijsko orožarsko podjetje Stayer.

Podjetje Đuro Đaković: Nismo povezani s sojenjem
Oglasili so se tudi iz podjetja Đura Đakovića, ki je sestavljalo finske oklepnike za potrebe hrvaške vojske. Zanikali so, da so kakor koli povezani s sojenjem, ki je potekalo na Finskem. Kot so sporočili, so seznanjeni, da se v finski sodbi omenja njihov glavni izvršni direktor Bartol Jerković kot človek, ki naj bi mu finska obsojenca obljubila podkupnino. "Sicer pa tudi po besedah finskega tožilca v tem primeru ni dokazov, da je gospod Bartol Jerković prejel podkupnino," so še zapisali.

Po njihovih poizvedbah ni nobenega kazenskega postopka proti Jerkoviću ne na Finskem ne na Hrvaškem. Zaradi tega ni niti enega samega razloga, da bi pod vprašaj postavili njegov položaj v podjetju Đura Đakovića, so še sporočili.

Na Finskem oproščeni obtožb za podkupovanje v Sloveniji
Hulkkonen, Korpi, Niitynen in še dva nekdanja visoka uslužbenca Patrie so bili januarja sicer na sodišču v Hämeenlinni oproščeni obtožb za podkupovanje v primeru prodaje Patrijinih oklepnikov Sloveniji.