SV je namesto 135 oklepnikov dobil le 30. Foto: BoBo
SV je namesto 135 oklepnikov dobil le 30. Foto: BoBo


Izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen in zastopnik Patrie na Hrvaškem Reijo Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji, sta bila obsojena na leto in osem mesecev pogojne kazni. Direktor prodaje Tuomas Korpi je bil oproščen. Obsojeni so bili zaradi podkupovanja oklepnikov Patrie Hrvaški leta 2007. Vrednost pogodbe je bila 112 milijonov evrov, Patria pa bo morala plačati tudi 297.000 evrov kazni.

Finski tožilec v primeru Jukka Rappe je ob tem povedal, da se prihodnji torek, 24. februarja, na višjem sodišču v kraju Turku začenja pritožbeni proces za slovenski del procesa proti Patrii. Proces bo trajal do 9. aprila s povprečno dvema obravnavama na teden, na katerih bosta tožilstvo in obramba ponovno predstavila svoje dokaze.

Hulkkonen, Korpi, Niitynenaa in še dva nekdanja visoka uslužbenca Patrie so bili januarja sicer na sodišču v Hämeenlinni oproščeni obtožb za podkupovanje v primeru prodaje Patriinih oklepnikov v Sloveniji.

"Položaj je zdaj zelo zanimiv glede na podobnost zadev v obeh primerih," je še povedal tožilec Rappe. Obtoženi v obeh primerih, tako za Slovenijo kot Hrvaško, so namreč isti, podobni so bili tudi marketinški projekti, prodaja je bila izvedena v približno enakem obdobju in na zelo podoben način, je še povedal.

Se bo slovenski primer vrnil na začetek?
Zaradi prodaje oklepnikov Sloveniji in korupcije pri tem poslu pa so bili Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič obsojeni na dveletno oz. 22-mesečno zaporno kazen. Vsi trije so se zaradi sodbe pritožili tudi na ustavno sodišče, ki pa o zadevi še odloča.
Je pa do dokončne odločitve v primeru Janše že zadržalo izvršitev sodbe vrhovnega sodišča, ki je sodbo potrdilo, tako da je Janša do končne odločitve lahko na prostosti. Za Krkoviča in Črnkoviča pa mora sodišče še sprejeti odločitev.
Posel s patrijami je bil največji orožarski posel v samostojni Slovenji in je bil vreden kar 278 milijonov evrov, a je bila pogodba s Finci leta 2012 razdrta, namesto 135 vozil pa smo na koncu kupili le 30 šestkolesnikov.