Karamarko se vidi v vlogi novega hrvaškega premierja. Foto: Reuters
Karamarko se vidi v vlogi novega hrvaškega premierja. Foto: Reuters
Most - novinci na hrvaškem političnem prizorišču. Foto: Reuters
Milanović ali Karamarko? Foto: Reuters

Pričakujejo, da bosta HDZ in SDP v tednu dni predlagala svoje kandidate.

Na prvem skupnem srečanju treh političnih opcij, ki so na parlamentarnih volitvah 8. novembra dobile največ glasov, sta bila prvič med pogovori o sestavi nove hrvaške vlade za isto mizo predsednika HDZ-ja in SDP-ja, Tomislav Karamarko in Zoran Milanović.

Na predlog Mosta, da naj bi soglašali o nestrankarskem kandidatu, sta tako Karamarko kot Milanović zahtevala čas za razpravo in odločanje o predlogu v svojih koalicijah. Ob tem sta oba dala vedeti, da pričakujeta premierski položaj zase ter da medsebojno sodelovanje desne Domoljubne koalicije in levosredinske koalicije Hrvaška raste ni realno. Ne zavračajo pa pogajanj z Mostom.

Most odprt za oba premierja
Predsednik Mosta Božo Petrov je med drugim dejal, da ne nasprotujejo predlogom, da bi vlado še naprej vodil Milanović, ali pa da bi jo prevzel Karamarko, če bodo o tem soglašale vse tri strani.

Če bi se odločili za nestrankarsko osebo za premierja, bi bil potem prvi dve leti prvi podpredsednik iz ene koalicije, naslednji dve leti pa iz druge. Je pa pozval HDZ in SDP, naj s svojimi koalicijskimi partnerji v tednu dni predlagata vsak svojega premierskega kandidata.

Med današnjimi pogovori so sogovorniki opozarjali tudi na mogočo politično in ustavno krizo, če ne bo kmalu dogovora o parlamentarni večini. Kot pogoj za sodelovanje so predstavniki levosredinske koalicije omenjali ideološke razlike, pa tudi dejstvo, da ne morejo sodelovati s politiki, proti katerim veljajo pravnomočne obtožnice. Karamarko je odgovoril, da te teme ne bi odpirali na teh pogajanjih, ker gre za Pandorino skrinjico.

Mandat osebi z večinsko podporo
Predstavniki vseh treh političnih opcij se bodo v popoldanskih urah udeležili drugega kroga posvetovanj pri Kolindi Grabar-Kitarović. Hrvaška predsednica je napovedala, da bo mandat za sestavo vlade podelila osebi, ki bo dokazala, da ima podporo 76 poslancev v 151-članskem parlamentu.

Za zdaj ne Milanović ne Karamarko nimata zadostne podpore brez poslancev Mosta. V saboru so prejšnji teden prekinili prvo sejo novega sklica, potem ko jim ni uspelo izbrati predsednika parlamenta.

Javnomnenjske ankete kažejo, da Milanovića kot mandatarja podpira nekaj manj kot tretjina vprašanih. Nekaj manj kot četrtina izmed 1.300 vprašanih bi na premierskem položaju videla Petrova, 11 odstotkov si želi Karamarka. Nekaj manj kot petina je prepričana, da ne bo dogovora o novi vladi ter da bodo sledile predčasne parlamentarne volitve, le trije odstotki pa verjamejo, da bosta v Banskih dvorih skupaj HDZ in SDP.

Na Hrvaškem še kar brez odločitve o premieru
Na Hrvaškem še kar brez odločitve o premieru