Slavje zmagovalnega tabora. Foto: EPA
Slavje zmagovalnega tabora. Foto: EPA
V SPD-ju so bili manj zadovoljni. Foto: EPA

Zmaga se sicer bolj nasmiha črno-rumeni opciji. Je pa mogoče reči, da so velik uspeh dosegli Zeleni in pa liberalci (FDP). Zdajšnji črno-rumeni deželni vladi pod vodstvom Davida McAllisterja, ki v Hannovru vlada od leta 2003, je sodeč po vzporednih volitvah, ki sta jih opravili televiziji ARD in ZDF, sicer uspelo ohraniti premoč, a razlike so zelo majhne.

McAllisterjev CDU je v vodstvu z od 36,2 do 36,8 odstotka glasov, sledijo pa mu socialdemokrati (SPD) z od 32,4 do 32,9 odstotka. Zeleni so prejeli od 13,4 do 13,5 odstotka, FDP pa od 9,6 do 10,0 odstotka glasov. Za zadnje je to velik uspeh, saj jim je grozilo, da ne bodo presegli praga, potrebnega za vstop v deželni zbor. Iz deželnega zbora se medtem očitno poslavlja levica, Piratski stranki, ki je imela velika upanja, pa je poskus vstopa v spodnjesaški deželni zbor spodletel.

Izrazi zadovoljstva in nezadovoljstva
McAllister je že izrazil zadovoljstvo z izidom, saj CDU ostaja "številka ena" v deželi. Kot je še dejal, upravičeno upajo, da bo obstala tudi njihova koalicija s FDP-jem. Vodja FDP-ja Philipp Rösler je volitve pričakovano označil kot velik dan za njegovo stranko na deželni in zvezni ravni. Črno-rumena koalicija lahko vnovič zmaga tudi na jesenskih zveznih parlamentarnih volitvah, je še dodal optimistično.

V SPD-ju so bili vidno manj zadovoljni. Kanclerski kandidat stranke Peer Steinbrück je že prevzel soodgovornost za današnji slab izid. Vodja SPD-ja Sigmar Gabriel je ocenil, da so bile volitve v Spodnji Saški udarec tudi na zvezni ravni, še posebej to velja za navezo SPD z Zelenimi v kampanji pred jesenskimi volitvami bundestaga.

Prvi večji preizkus
Volitve v Spodnji Saški, drugi največji nemški zvezni deželi z dobrimi šestimi milijoni volilnih upravičencev, so bile letošnji prvi volilni preizkus v Nemčiji, ki jo sicer jeseni čakajo zvezne parlamentarne volitve.

Današnji izidi bodo med drugim pomembno vplivali na razmerje moči v zgornjem domu nemškega parlamenta, bundesratu, poleg tega pa bodo dali ton jesenskim volitvam bundestaga. Politični analitiki napovedujejo, da se bo vsaka stranka, ki bo v Spodnji Saški v vladi, okrepila tudi na zvezni ravni.

Še posebej je bil izid glasovanja pomemben za predsednika liberalcev Röslerja, ki sam prihaja prav iz Spodnje Saške. Če FDP-ju namreč ne bi uspel vstop v spodnjesaški deželni zbor, bi mu bili verjetno šteti dnevi na čelu stranke.