Zakonca Sanader na fotografiji iz leta 2004. Foto: EPA
Zakonca Sanader na fotografiji iz leta 2004. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanader je bil lani v enem od sojenj, ki potekajo proti njemu, obsojen na deset let zapora zaradi korupcije in vojnega dobičkarstva. Foto: EPA

Mirjana Sanader je pričala v primeru Fimi-media proti nekdanjemu hrvaškemu premierju, kjer je pojasnjevala izvor njunega premoženja z začetka 90. let prejšnjega stoletja, ko sta se iz Avstije vrnila na Hrvaško.

Glede 47.000 evrov na družinskem računu v neki avstrijski banki Sanaderjeva ne vidi nič nenavadnega, saj sta poročena 30 let in sta v tem času delala ter ustvarjala. Moža je ob tem opisala kot marljivega in podjetnega.

Kot je povedala, sta v Avstriji doktorirala na univerzah, mož pa je bil tudi solastnik podjetja. Sama je nasprotovala njegovi odločitvi, da bi se na začetku 90. let vrnila na Hrvaško. Sta pa po vrnitvi začela vlagati v nepremičnine in Sanader je bil po njenih besedah "strasten" zbiralec umetniških del, še preden sta se spoznala.

"Takrat sva imela kapital, ki je zagotavljal varnost. Imela sva službi, ki sta ustrezali najini izobrazbi, in sva dobro zaslužila v vseh teh letih, dokler nam tožilstvo ni vsega odvzelo," je dejala. Sodišče je namreč med sojenjem blokiralo celotno premoženje družine Sanader.

Policija ve za vse obiske
Za nekdanjega direktorja carine in blagajnika HDZ-ja Mladena Barišiča, ki ga obtožujejo, da je prek oglaševalskega podjetja Fimi-media prejemal denar od državnih podjetij in ga nato nakazoval v črne sklade HDZ-ja, je Mirjana Sanader dejala, da je ni bilo doma, ko naj bi prinesel denar njenemu možu.

Lahko pa o obiskih na njunem domu v času Sanaderjevega vodenja vlade več povedo policisti, ki "zelo dobro vedo, kdo vse je prihajal na obiske in kaj je prinesel," je še dejala na sodišču.

Obtožnica Sanaderja bremeni, da je organiziral skupino in z njeno pomočjo odtujil najmanj deset milijonov evrov, od katerih je del končal v črnih skladih takrat vladajočega HDZ-ja.

Na sodišču bi moral pričati tudi Sanaderjev tast Ivo Šarić, ki pa se je znova opravičil zaradi bolezni, čeprav je sodni izvedenec ocenil, da očetovo zdravstveno stanje ni ovira za prihod na sodišče. Sodnica Ivana Čalić je zanj odredila policijsko privedbo.

Šarić je med preiskavo zeta bremenil, da ga je prevaral in nanj prepisal vredne nepremičnine, denar pa nakazal v banke. Zaradi bolezni se je opravičila tudi Sanaderjeva mati, medtem ko sta hčerki zakoncev Sanader izkoristili zakonsko možnost in zavrnili pričanje proti očetu.