Lesoto, znan tudi po svojih naravnih lepotah, v zadnjih letih ni doživel večjih pretresov. Na fotografiji prizor z volitev. Foto: EPA
Lesoto, znan tudi po svojih naravnih lepotah, v zadnjih letih ni doživel večjih pretresov. Na fotografiji prizor z volitev. Foto: EPA
Dejanja premierja Thabaneja naj bi spodkopala delovanje vlade. Foto: EPA

Iz prestolnice Maseru so od zgodnjih jutranjih ur poročali o streljanju, blokirane so lokalne radijske postaje in telefonska komunikacija, ljudje pa ostajajo po svojih domovih. Pred tem je policija prepovedala za ponedeljek napovedane demonstracije proti vladi.

V prestolnici je zdaj vse mirno, vsa vladna poslopja pa je zasedla vojska, ki sicer zanika, da je izvedla državni udar.

Premier Lesota, leta 2012 izvoljeni Tom Motsoahae Thabane,je junija zaradi sporov s koalicijo začasno ustavil delovanje parlamenta. Danes je v strahu za svoje življenje pobegnil v Južno Afriko. Na vprašanje, kdaj se namerava vrniti, pa je odgovoril: "Takoj ko vem, da me ne bodo ubili." In še: "Ni bilo ljudstvo tisto, ki me je odstavilo s položaja, ampak oborožene sile in to je nezakonito."

Lesoto, 30.000 kvadratnih kilometrov velika državica z dvema milijonoma prebivalcev, je z vseh strani obdan z Južno Afriko.
Njegova politična ureditev je ustavna monarhija - na čelu vlade je premier, ki ima v rokah vso izvršno moč. Vloga kralja, Letsieja III., je pretežno protokolarna in pri političnih odločitvah ne sodeluje.

Revni in nepismeni prebivalci
Čeprav okoli 40 odstotkov prebivalstva živi pod pragom revščine, 85 odstotkov jih je nepismenih, država pa si lasti neslavni naslov svetovne prestolnice posilstev, pa kakšnih večjih pretresov v "Kraljevini na nebu", kot jo imenujejo zaradi svoje goratosti, v zadnjih 20 letih ni bilo.

V državi je bilo izvedenih že več vojaških udarov - a so bili ti omejeni na obdobje med letoma 1966, ko se je Lesoto osamosvojil od Velike Britanije, in 1994.