Na jugu ZDA so nasprotniki splava najbolj goreči. Foto: Reuters
Na jugu ZDA so nasprotniki splava najbolj goreči. Foto: Reuters
Klinika v Jacksonu namerava odpreti svoja vrata, a splavov ne bodo mogli izvajati. Foto: Reuters
Podobnih prizorov je v Misisipiju veliko. Foto: Reuters

Lastniki Ženske zdravstvene organizacije v Jacksonu sicer pravijo, da nameravajo kliniko tudi danes, kot vsak drug dan, odpreti.
Toda po novem zakonu, katerega cilj je očitno narediti Misisipi za zvezno državo brez splavov, zdravniki ne bodo mogli opravljati splavov, ne da bi se registrirali kot zdravniki s posebnimi pravicami, ki ustrezajo splošnim bolnišnicam. Noben izmed zdravnikov na kliniki trenutno ne ustreza tej zahtevi, ki jo zagovorniki splava opisujejo kot "medicinsko neutemeljeno".

Tako bo center, ki deluje že 17 let kljub vsem protestom, grožnjam in opoziciji pobožnih konservativcev v tej južni zvezni državni, prisiljen odpovedati vse operacije. "Zaprosili smo za posebne pravice, toda gre za dolgotrajen postopek in niso nam še sporočili, ali smo bili uspešni," je za Guardian povedala lastnica klinike Diane Derzis. Ob tem so tudi vložili tožbo, da bi kliniki pridobili več časa. Derzisova trdi, da je bila nova zahteva vpeljana prav zato, da bi zaprli njeno kliniko, ne pa, da bi zagotovili večjo varnost pacientkam.

Zapletov zelo malo
Zdravniki na kliniki poudarjajo, da je število žensk, ki imajo med splavom zaplete, ki zahtevajo zdravljenje v splošni bolnišnici, izjemno majhno (manj kot 0,3 odstotka). V vsakem primeru pa ima klinika dogovor s tamkajšnjim zdravnikom, da sprejme njihovo pacientko, če je to potrebno. "Tu ni nobene tenkočutnosti, ponosni so na to, da bi zakon ustvaril Misisipi za državo brez splavov," pove Derzisova.

In misisipijske oblasti res ne skrivajo, da si želijo zapreti center. Republikanski guverner Phil Bryant je tako večkrat dejal, da ne želi, da bi se v njegovi zvezni državi izvajalo splave. "Če to pomeni zaprtje klinike, pa naj bo," je rekel Bryant aprila, ko je podpisal nov zakon.

Prizadete najrevnejše
Ukrep bo prisilil tiste, ki želijo splaviti, da se podajo več 100 kilometrov čez mejo, da bi v sosednjih zveznih državah lahko poseg izvedli zakonito. Najbližje klinike so od Jacksona oddaljene okoli tri ure vožnje, pri čemer ima večina sosednjih držav obvezno čakalno dobo, nekatere pa zahtevajo od pacientke dva obiska. Derzisova meni, da bi zaprtje njene klinike pomenilo, da bi se vse več najbolj ranljivih žensk zatekalo k mazačem.

"Nobenega dvoma ni, da bodo nekatere ženske storile, kar koli je pač potrebno," je povedala in dodala: "To žensk z denarjem ne bo prizadelo, trpele bodo revne in ženske brez denarja."

Misisipi, ena najrevnejših ameriških zveznih držav, ima tudi eno najvišjih stopenj najstniške nosečnosti - več kot 60 odstotkov nad nacionalnim povprečjem. Sodeč po uradnih številkah, je bilo leta 2010 v Misisipiju 2.297 splavov. Velika večina teh prekinitev nosečnosti je bila opravljena na kliniki v Jacksonu. Center ponuja pacientkam tudi obvezne posvete.