Vojaška hunta se poslavlja od oblasti. Prenos oblasti vodi predsednik Thein Sein, nekdanji premier (2007-2011) in upokojeni general. Foto: EPA
Vojaška hunta se poslavlja od oblasti. Prenos oblasti vodi predsednik Thein Sein, nekdanji premier (2007-2011) in upokojeni general. Foto: EPA
Svetovni časopisi
Uradna državna cenzura je vpeljana v več državah, večinoma na Bližnjem in Srednjem vzhodu, v Evropi pa jo ima le Belorusija. Foto: EPA

Gre za zadnjo v vrsti demokratičnih reform in obenem najpomembnejšo do zdaj za svobodo izražanja v tej azijski državi. Kot so sporočili z ministrstva za informiranje, novinarjem člankov ni treba več posredovati v vnaprejšnji pregled državnemu cenzorju - oddelku za kontrolo in registracijo tiska.

Konec osovraženih omejitev
Ustaljeno ravnanje, po katerem je moral ta oddelek vnaprej odobriti vsako publikacijo, od člankov pa do besedil pesmi in pravljic za otroke, je bila vzpostavljena avgusta 1964. Eden izmed urednikov nekega tednika v Jangonu, ki je želel ostati neimenovan, je za agencijo AFP povedal, da "je to velik dan za vse novinarje v Mjanmaru, ki so vse predolgo delali pod temi osovraženimi omejitvami".

Vseeno za zdaj še velja stroga zakonodaja, po kateri so lahko novinarji kaznovani zaradi zapisanih ali izrečenih besed. Omenjenemu oddelku ministrstva za informiranje bodo morali mediji vse novinarske izdelke od zdaj posredovati po njihovi objavi, da bo nadzornik presodil, ali so bili z njimi kršeni kakšni medijski zakoni.

Samocenzura ostaja trši oreh
Vnaprejšnji cenzuri, ki jo izvaja ta oddelek, poleg tega še naprej ostaja podrejena filmska industrija. Na televiziji medtem ostaja "samocenzura", saj tamkajšnji novinarji pri poročanju o občutljivih temah oddelek sami povprašajo za mnenje oziroma navodila.

V Mjanmaru so bili vsi mediji dolga leta pod strogim nadzorom, ki pa ga civilne oblasti, ki so lani zamenjale vojaško hunto, že nekaj časa rahljajo. Že pred tem so na primer novinarjem dale navodila, da lahko začnejo poročati tudi o spornih socialnih in političnih temah, kar je bilo še pred kratkim tabu.

Napovedani novi ukrepi, zakoni ...
Poleg tega so za manj sporne medije cenzuro oz. vnaprejšnjo odobritev pri oddelku za kontrolo in registracijo tiska odpravili že lani, tako da je do danes veljala le še za politične in verske publikacije. Več novinarjev, ki so jih med vladavino hunte doletele dolge zaporne kazni, je bilo poleg tega predčasno izpuščenih iz zapora.

Predsednik Mjanmara Thein Sein je oktobra lani napovedal, da mora biti cenzura ukinjena, saj je nezdružljiva z demokratičnimi procesi. Napovedan je nov zakon o medijih, ki naj bi v celoti odpravil cenzuro, spet lahko delujejo kritični spletni portali, vlada pa je zagotovila, da se bodo v kratkem lahko začeli ustanavljati tudi zasebni mediji.