Svet
Renzi je priljubljen, ima pa nekaj nasprotnikov v lastni stranki. Foto: EPA
Poročen je z učiteljico Agnese, s katero imata tri otroke. Foto: EPA
Protikandidat Civati nima kaj dosti možnosti. Foto: EPA
Volivci so svoj glas oddajali tudi v igluju na ledeniku Presena na severu države, kjer leži na 2585 metrih najvišje volišče v Italiji. Foto: Reuters

Dodaj v

Mladi in karizmatični župan Firenc - novi vodja italijanskih demokratov

Osvežitev stranke in države
8. december 2013 ob 20:55,
zadnji poseg: 8. december 2013 ob 21:44
Rim - MMC RTV SLO, Reuters

Italijanska levosredinska Demokratska stranka (PD) premierja Enrica Lette izbira svojega novega vodjo. Med tremi kandidati se prepričljiva zmaga obeta županu Firenc Matteo Renzi.

Volitev na približno 8.800 voliščih po vsej državi so se lahko udeležili vsi italijanski volivci, v največji italijanski stranki so upali, da bo svoj glas oddalo okoli dva milijona ljudi, nazadnje jih je bilo skoraj tri milijone.

Javnomnenjske raziskave so napovedovale, da bo 38-letni Renzi dobil od 56 do 62 odstotkov glasov, 52-letni strankarski funkcionar iz Trsta Gianni Cuperlo in 38-letni poslanec iz Lombardije Giuseppe Civati pa okoli 20 odstotkov manj.

Po polovici preštetih glasov kaže Renziju še bolje, saj ima za zdaj 68-odstotno podporo.

Pohod mlajše moči

Izvolitev karizmatičnega Renzija pomeni velik korak k prenovi države, ki se je še pred nekaj meseci zdela kot trdnjava "sivolase moči", kot piše Guardian. Renzi se bo z zmago zavihtel v prve vrste italijanske politike, kjer sta že pozicionirana 47-letni premier Enrico Letta in 43-letni podpremier Angelino Alfano.

"Predolgo so starejši zapirali vrata javnega življenja ne le tistim, ki so želeli kandidirati, ampak tudi tistim, ki so želeli samo biti slišani," je povedal komaj 27-letni poslanec iz vrst Gibanja pet zvezdic Luigi Di Maio. "Mlajše generacije so tolkle po vratih in prišle noter. Ampak zdaj si želijo vzeti prihodnost v svoje roke in iščejo nekaj res novega."

Precej drugače od let, ko je bil na položaju danes 77-letni Silvio Berlusconi, ki je v svojo zadnjo vlado povabil tri mlade ženske brez političnega pedigreja.

Renzi, sin firenškega svetnika iz vrst krščanskih demokratov, se je začel politično udejstvovati že v šoli, nato pa se pridružil Italijanski ljudski stranki (PPI) in do diplome že postal njen tajnik. Pet let pozneje, pri 29, je bil Renzi najmlajši provincialni predsednik v Italiji, pri 34 pa je bil - zdaj pod okriljem Demokratske stranke - izvoljen za župana svojega rojstnega mesta.

Oster jezik
Leta 2010 je na krilih političnih uspehov in vsesplošne priljubljenosti organiziral v Firencah velik javni shod, na katerem je dejal, da so potrebne velike spremembe v stranki, zaradi česar so mu italijanski mediji nadeli vzdevek "zdrahar".

A Renzi se ni dal in naslednje leto organiziral še drugi tak shod, na katerega je prišel s stotimi točkami, o katerih je želel razpravljati. Renzija so kritizirali celo nekateri člani njegove lastne stranke potem, ko je dejal, da bi se morali italijanski politiki Berlusconijeve generacije upokojiti.

Italijanski Blair?
Renzi, ki nima nobenih navez s "staro" levico, je kritiziral tudi pretekle voditelje Demokratske stranke, ob tem pa ni varčeval z ostrimi besedami tudi na račun vlade, ker da ni sprejela nujno potrebnih gospodarskih reform v času najdaljše recesije v Italiji v zadnjih 60 letih.

Ob tem so številni izrazili zaskrbljenost, da bi lahko Renzi - dinamičen in spreten govornik, ki ga številni primerjajo s Tonyjem Blairom - destabiliziral Lettovo administracijo. Ne nazadnje si je prav zaradi svojih kritik Demokratske stranke pridobil kar nekaj simpatij tudi na desnici.

Septembra lani je napovedal, da se namerava potegovati za nominacijo Demokratske stranke za mesto premierja, a ga je ugnal Pier Luigi Bersani, ki se je medtem po polomu na predsedniških volitvah že umaknil in odprl pot Renziju tako za mesto predsednika Demokratov kot tudi za premiersko mesto na volitvah prihodnje leto.

Renzi ima v svojem programu nižje davke, spremembo volilnega sistema in prevetritev delavske zakonodaje.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
the law1
# 08.12.2013 ob 22:58
No vsaj italijanski socialisti so z izvolitvijo Renzija začeli pucati staro gardo, ki ni že nekaj let imela več stika z realnostjo. Tako kot nimajo stika z realnostjo naši socialisti
manrose.
# 08.12.2013 ob 22:40
Crveni, konfuzno, tako kot tvoji komentari in tvoj psevdonim. :)
the law1
# 08.12.2013 ob 23:05
@conse39

PD niso nobeni socialisti, skorajda niti več leva sredina...

Tista stara garda tipa Bersani so še kako socialisti.
zablodnjak
# 09.12.2013 ob 16:44
Se en povzpetnik ki bo obljubljal spremembe ko pa zmaga bo pa v sistem korupcije padu kot vsi drugi no pa se denar bo treba vrnt za volilno kampanijo in bodo kmalu po volitvah man in black potrkal na vrata in ga spomnil zakaj in kdo mu je pomagal biti izvoljen
conse39
# 08.12.2013 ob 23:16
ja res, Bersani, Violante, Fassino, D'Alema in kompanija so bli taki socialisti, da so se v parlamentu 20 let dopolnjevali z Berlusco, potem vemo, da so bli res hudi socialisti, skorej komunisti že. dejmo no...
conse39
# 09.12.2013 ob 22:59
mogoče ne bi škodilo kakšno predavanje npr. novinarja Marca Travaglia, kaj je PD in kaj je sploh italijanska parlamentarna politika v obdobju druge republike.
Danger_Mouse
# 09.12.2013 ob 08:07
@conse39
# 08.12.2013 ob 22:59
...
In zanimivo se mi zdi, da novinarji pišete o Renziju kot o karizmatičnem politiku... Karizmatični politiki bili Mandela, JFK, Tito, Churchill, Gandhi.., zato prosim vas da Renzijevo karizmo (zaenkrat) pustite ob strani...


A si že kje videl nekarizmatičnega socialista? Ja? No, jaz tudi, ampak na RTV Slovenija ga še niso. Še Pol Pot je bil bojda bolj karizmatičen od Helmuta Kohla...
conse39
# 08.12.2013 ob 23:02
@ the law1
PD niso nobeni socialisti, skorajda niti več leva sredina...
conse39
# 08.12.2013 ob 22:59
Renzi res najbolj podoben Blairu, ki je čisti "centrist" in prav tako sledi tudi svoji tretji poti. Predvsem se bo pokazalo ali se PD lahko postavi na samostojno pot in se distancirajo od Berlusconija in ne tako kot že 20 let živijo v neki simbiozi interesov in klientelizma z desnico.
Če bo zasuk glede te politike prinesel tudi sodelovanje z M5S in nove vrednote v politiki pa bomo še videli, zaenkrat ne kaže tako in lahko se jim obeta nov, ponovni fiasko.
In zanimivo se mi zdi, da novinarji pišete o Renziju kot o karizmatičnem politiku... Karizmatični politiki bili Mandela, JFK, Tito, Churchill, Gandhi.., zato prosim vas da Renzijevo karizmo (zaenkrat) pustite ob strani...
Crveni
# 09.12.2013 ob 14:23
Crveni, konfuzno, tako kot tvoji komentari in tvoj psevdonim. :)

Ko sem bil majhen sem bil Titov pionirček. Ta travmatična izkušnja me je zaznamovala za vse življenje.
Marko32
# 09.12.2013 ob 09:53
Renzi ima v svojem programu nižje davke, spremembo volilnega sistema in prevetritev delavske zakonodaje.

Očitno smo še samo mi na tem svetu globoko v socializmu.
Crveni
# 08.12.2013 ob 22:12
Kakšna je to stranka, ki je sestavljena iz komunistov in krščanskih demokratov? Konfuzno
komsomolec
# 08.12.2013 ob 22:05
Desnica je v evropi obsojena na zgodovinski zaton!
Kazalo