Dekleti sta v Siriji delali za humanitarno organizacijo Horryaty. Foto: Reuters
Dekleti sta v Siriji delali za humanitarno organizacijo Horryaty. Foto: Reuters
Izpuščeni italijanski humanitarki

21-letno Vanesso Marzullo in 20-letno Greto Ramelli je ob vrnitvi na letališču v Rimu, kamor sta prileteli iz Turčije, pričakal italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni.

Za zdaj niso znane nobene podrobnosti o okoliščinah njune izpustitve. Dekleti sta delali pri humanitarnih projektih v severni sirski pokrajini Alep, kjer so ju ugrabili julija lani.

Italijansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bila izpustitev rezultat "intenzivnih prizadevanj skupine Italija", vendar ni pojasnil, kakšen dogovor z ugrabitelji so dosegli. V preteklosti je Italija že plačala za izpustitev njenih ugrabljenih državljanov.

Posnetek iz ujetništva
Pred dvema tednoma so ugrabitelji objavili videoposnetek, na katerem so zahtevali od vlade v Rimu, da posreduje pri njuni izpustitvi in vrnitvi v Italijo. Ugrabitelji so še sporočili, da sta v ujetništvu Fronte Nusra, ki velja za sirsko vejo Al Kaide.

"Sva v veliki nevarnosti in lahko naju ubijejo. Vlada in vojska sta odgovorni za najini življenji," je ena od deklet takrat dejala na posnetku.

Obe skrajni sirski uporniški skupini, Fronta Nusra in Islamska država, sta v Siriji ugrabili več zahodnih talcev. Islamska država jih je lani več obglavila in usmrtitve tudi posnela ter jih objavila na spletu, medtem ko je Fronta Nusra marca lani izpustila skupino grških redovnic in nato avgusta še ameriškega pisatelja.

Izpuščeni italijanski humanitarki