Na bojiščih v Siriji in Iraku naj bi se na strani Islamske države bojevalo nekaj več kot 200 kosovskih državljanov. Foto: Reuters
Na bojiščih v Siriji in Iraku naj bi se na strani Islamske države bojevalo nekaj več kot 200 kosovskih državljanov. Foto: Reuters

Operacijo kosovske obveščevalne službe sta odobrila tudi kosovski premier Hashim Thaci in predsednica Atifete Jahjaga. Premier Thaci je sporočil, da so osemletnega dečka Eriona Abazija našli in rešili s pomočjo turške obveščevalne agencije ter da je šlo za zapleteno in nevarno operacijo, ki so se je lotili po natančni analizi. Več informacij o operaciji niso želeli razkriti.

Dečkova mama Pranvera Zena se je že junija, ko je oče dečka odpeljal proti njeni volji, pojavila v javnosti in kosovske oblasti prosila, naj ji pomagajo pri vrnitvi dečka. Ko sta se po pol leta srečala na letališču v Prištini, je mati povedala, da se počuti kot v sanjah in da se ji zdi, da se je pravkar zbudila iz more.

Oče ga je odpeljal pod pretvezo, da gresta v gore
Erionov oče je ženi povedal, da bo otroka odpeljal na izlet v kosovske gore, nato pa ga je odpeljal čez mejo v Albanijo, od tam v Tirano in nato v Sirijo. Od takrat naprej je imela družina z dečkom le občasne stike, so se pa na družabnih omrežjih pojavile njegove slike, kjer je s prsti kazal simbole Islamske države in kjer se je z drugimi otroki igral z zastavo IS-ja.

Na bojiščih v Siriji in Iraku naj bi se na strani Islamske države bojevalo nekaj več kot 200 kosovskih državljanov.