Sojenje proti Mladiću se je začelo 16. maja letos. Foto: EPA
Sojenje proti Mladiću se je začelo 16. maja letos. Foto: EPA

Na četrtkovem sojenju za obtožbe glede genocida in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH-u je Mladiću nenadoma postalo slabo, zaradi česar so ga iz sodne dvorane preventivno prepeljali v bolnišnico na preglede.

Njegov odvetnik Branko Lukić je povedal, da se danes Mladić že počuti bolje, se lahko pogovarja ter premika desno roko in nogo, ki naj bi bili predtem ohromljeni.

Po besedah Lukića so zdravniki ugotovili, da se je Mladić najverjetneje počutil slabo zaradi povišanega krvnega tlaka in ravni sladkorja v krvi, ni pa ga zadela možganska kap.

Čeprav naj bi v bolnišnici ostal do sobote, je tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić sporočila, da so Mladića iz bolnišnice že prepeljali nazaj v pripor haaškega sodišča, saj so zdravstvene preiskave pokazale, da se mu zdravstveno stanje ni poslabšalo in da ni nobene potrebe po zdravljenju.

Jelačićeva je spomnila, da so Mladića že v preteklosti razglasili za sposobnega za sojenje. Ponovila je, da se bo sojenje proti njemu nadaljevalo v ponedeljek.

Ker so ga namreč doslej prizadele že tri možganske kapi, so najprej mislili, da gre za nov primer kapi. Odvetnik je napovedal, da bodo znova zahtevali spremembe urnika sojenja, saj je pet dni na teden preveč za 70-letnega Mladića.