Frančišek je Kubo že obiskal s svojim predhodnikom leta 2012. Foto: Reuters
Frančišek je Kubo že obiskal s svojim predhodnikom leta 2012. Foto: Reuters

Za podobno množično amnestijo zapornikov so se kubanske oblasti odločile tudi pred obiskom prejšnjega papeža Benedikta leta 2012 in papeža Janeza Pavla II. leta 1998.

Med tistimi, ki jih bodo izpustili v prihodnjih treh dneh, so starejši od 60 let in mlajši od 20 let, ki pred odhodom v zapor še niso imeli kriminalne kartoteke. Izpuščeni bodo tudi kronično bolni zaporniki, nekatere ženske in tujci, pri katerih je zagotovljena vrnitev v domovino.

Pomiloščeni zaporniki so bili izbrani glede na naravo njihovega kaznivega dejanja, vedenja v zaporu, zdravstvene vidike in čas, ki so ga preživeli v zaporu. Tokratna pomilostitev zapornikov je največja po komunistični revoluciji leta 1959.

Pomoč pri otoplitvi odnosov z ZDA
Januarja letos je Kuba v znak dobre volje ob zgodovinski otoplitvi odnosov z ZDA pomilostila 53 zapornikov, ki jih je Washington obravnaval kot politične zapornike.

Očitno med izpuščenimi ne bo tistih, ki so bili obsojeni za zločine proti državni varnosti, kar pomeni, da zapahi ostajajo tisti, ki jih mednarodne humanitarne organizacije obravnavajo kot politične zapornike.

Papež Frančišek se bo na Kubi mudil med 19. in 22. septembrom, med njegovim obiskom pa je predvideno srečanje z nekdanjim predsednikom in revolucionarnim voditeljem Fidelom Castrom, če mu bo to dovoljevalo zdravje.

Prav Frančišku pripisujejo največ zaslug za otoplitev odnosov med ZDA in Kubo, saj je sam osebno sodeloval pri organizaciji tajnih diplomatskih srečanj med obema stranema, za kar se mu je zahvalil tudi Fidel Castro.