Kubanski voditelj je na obisku v Vatikanu, papež pa mu bo vrnil obisk čez štiri mesece, ko bo obiskal Kubo in ZDA. Foto: Reuters
Kubanski voditelj je na obisku v Vatikanu, papež pa mu bo vrnil obisk čez štiri mesece, ko bo obiskal Kubo in ZDA. Foto: Reuters

Papež Frančišek je namreč odigral pomembno vlogo pri tajnih pogajanjih med Havano in Washingtonom, ki so decembra lani pripeljala do presenetljive napovedi obnovitve diplomatskih odnosov med državama po več kot 50 letih napetosti in ameriške blokade otoka.

Sveti sedež je potrdil, da je papež osebno posredoval med stranema, v Vatikanu pa so oktobra lani gostili pogajalski delegaciji obeh držav. Po navedbah Vatikana bo srečanje papeža in Castra "strogo zasebne narave".

Castro se bo morebiti znova spreobrnil
Castro je po srečanju s papežem dejal, da mu je Frančišek tako všeč, da se bo morebiti znova spreobrnil v katolika. "Prebral sem vse papeževe govore. Če bo papež še naprej tako govoril, bom slej ko prej začel spet moliti in se bom ponovno pridružil Cerkvi," je povedal Castro in dodal, da se ne šali, spomnil pa je tudi, da se je šolal v jezuitski šoli. Kot je dejal, se je s papežem pošalil, da je verjetno poslušal več maš kot sam poglavar Cerkve. Frančišek je sicer član jezuitskega reda.

Kubanski predsednik je v Vatikan prispel iz Moskve, kjer se je v soboto udeležil parade v počastitev zavezniške zmage v drugi svetovni vojni, po srečanju s papežem pa se bo v Rimu srečal tudi z italijanskim premierjem Matteom Renzijem.

Papež Frančišek bo sicer septembra obiskal Kubo in takoj zatem še ZDA. V Washingtonu ga pričakujejo 23. septembra, datuma obiska Havane pa še niso sporočili. Znano pa je, da se bo na otoku ustavil na poti v ZDA.