Protesti so ohromili promet v središču Sarajeva. Foto: BoBo
Protesti so ohromili promet v središču Sarajeva. Foto: BoBo

Protestniki so skušali vdreti v zgradbo, a so jim policisti to preprečili.

Predlog novele zakona med drugim predvideva, da bodo delodajalci lahko zaposlene odpustili lažje kot do zdaj, ob stečaju pa bi jim podjetja namenila manjše odpravnine.

Sindikati opozarjajo, da bo nova zakonodaja zmanjšala pravice delavcev, oblasti pa napovedujejo, da bodo novelo zakona sprejele, saj naj bi šlo za del reform v okviru približevanja Evropski uniji.

K protestom je sicer pozvala Zveza neodvisnih sindikatov Bosne, ki poudarja, da bodo delavci v BiH-u z novo zakonodajo postali sužnji. Zahtevajo umik zakonodajnega predloga iz parlamentarnega postopka. V nasprotnem primeru nameravajo vztrajati pri blokadi parlamenta.

Noveli nasprotuje opozicija
Predsednik vlade Federacije BiH-a Fadil Novalić po drugi strani novo zakonodajo zagovarja in poudarja, da je v skladu z evropskimi pravili. Tudi predsednica parlamenta Federacije BiH-a Lidija Bradara je dejala, da bodo zakon sprejeli in da je čas, da BiH začne izvajati reforme. Po navedbah oblasti nova zakonodaja omogoča zaposlitev večjega števila ljudi in omogoča ugodnejše ozračje za vlaganja v BiH.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je pričakovati, da bo predlog novega zakona o delu v parlamentu Federacije BiH-a sprejet le s tesno večino, potem ko je razpadla vladajoča koalicija HDZ v BiH-u in Stranke demokratske akcije (SDA). Noveli nasprotuje tudi opozicija.