Maša na olimpijskem stadionu Koševu je bil vrhunec enodnevnega papeževega obiska v Sarajevu. Foto: Reuters
Maša na olimpijskem stadionu Koševu je bil vrhunec enodnevnega papeževega obiska v Sarajevu. Foto: Reuters
Papež Frančišek v Sarajevu
Gre za tretji papeški obisk Bosne in Hercegovine. Janez Pavel II. je bil v Sarajevu leta 1997, leta 2003 pa je isti papež obiskal še Banjaluko. Foto: Reuters
Člani tričlanskega predsedstva BiH-a Dragan Čović, Mladen Ivanić in Bakir Izetbegović skupaj s papežem Frančiškom
Člani tričlanskega predsedstva BiH-a Dragan Čović, Mladen Ivanić in Bakir Izetbegović skupaj s papežem Frančiškom ob državniškem sprejemu v središču Sarajeva. Foto: Reuters
Papež Frančišek maševal v Sarajevu

V nagovoru, ki ga niso podrobno spremljali samo katoliški državljani BiH-a, temveč celotna država, v kateri predstavljajo muslimani večino, pravoslavci pa drugo največjo versko skupnost, je papež Frančišek Bosance pozval, naj iščejo etnično in versko harmonijo, s katero bi lahko zacelili globoke rane po krvavi vojni 1992-1995.

"Nikoli več vojne!"
"Klic božjih ljudi gre še enkrat s tega mesta, klic vseh mož in žena dobre volje: nikoli več vojne!"
je v pridigi poudaril Frančišek. Poglavar Rimskokatoliške cerkve je med pridigo omenil trpljenje, ki so ga trpeli Bosanci vseh ver in narodnosti, begunska taborišča, uničene domove in tovarne ter predvsem razdejana življenja.

Nova obtožba oborožitvene industrije
"Žal to dobro veste, ker ste to doživeli tukaj: koliko trpljenja, koliko uničenja, koliko bolečin!"
je med pridigo povzdignil glas papež. Med govorom, ki ga je podal v italijanščini in je bil simultano prevajan, je znova kritiziral tudi oborožitveno industrijo in jo obsodil ter ljudi, povezane z njim, češ da "špekulirajo z vojnami zato, da bi prodajali orožje".

Papežev obisk, ki poteka pod geslom Mir z vami, je trajal 11 ur, na stadionu Koševo (uradno Stadion Asim Ferhatović - Hase) pa se je maša začela od 11. uri in je trajala dobro uro in pol. Na olimpijskem stadionu se je zbralo okoli 67 tisoč katoliških vernikov, večinoma iz BiH-a, veliko tudi iz sosednje Hrvaške, med njimi 250 iz Slovenije. Maše sta se udeležila tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in koprski škof Jurij Bizjak.

Najprej otroci, nato državniki
Papež Frančišek je že ob prihodu v Sarajevo obšel protokol in se zadržal pri več kot 100 otrocih, ki so ga prišli pozdravit na letališče v narodnih nošah, ter se z vsakim izmed njih rokoval. Sveti oče se je med rokovanjem z otroki dvakrat ustavil in se z njimi pogovarjal z nasmeškom na obrazu. Ena izmed deklic mu je tudi nekaj zapela, na kar je rekel "bravo".

Papež se je najprej z običajnim fordom focusom odpravil proti sedežu predsedstva BiH-a, kjer so mu pripravili državniški sprejem z vojaškimi častmi, sprejel pa ga je vodja predsedstva Mladen Ivanić. Poglavarja Cerkve so tudi tu pozdravili številni meščani glavnega mesta BiH-a.

Ekumensko srečanje in pogovor z mladino
Po maši je Frančišek imel tudi ekumenske in medverske pogovore s predstavniki drugih ver, zlasti s predstavniki večinskih muslimanov in Srbske pravoslavne cerkve. Ob srečanju s predstavniki katoliške cerkve v BiH-u, je za konec sledil še pogovor z bosansko mladino.

Spodbuda Hrvatom, da ostanejo v BiH
"Če nas je Bog postavil sem, zakaj te države ne ljubimo? Ali se bojimo tu živeti?"
je kardinal Vinko Puljić pokomentiral odhode Hrvatov iz države, kjer se je od začetka vojne pred 22 leti število najmanjše narodne skupine v BiH prepolovilo na 400 tisoč. "Potrebujemo podporo in spodbudo, ki ste ju danes prinesli," je papežu dejal Puljić. "Tukaj so naše večstoletne korenine. Zahvaljujoč veri smo obstali do danes," je še dodal kardinal, ki je pozval katoličane naj ohranijo tudi hrvaško podobo in izvor Bosne-Hercegovine.

Ni alternative dialogu med religijami
Papež Frančišek je na medverskem srečanju s predstavniki Islamske skupnosti, Srbske pravoslavne cerkve in judovske skupnosti danes v Sarajevu poudaril, da je dialog šola človečnosti in v celotni družbi temelj trajnega miru in varne prihodnosti za vsako skupnost in vsakega njenega člana. Poudaril je, da ni alternative dialogu med religijami.


Papež Frančišek maševal v Sarajevu