Mario Monti je z odločnim protinapadom odgovoril Silviu Berlusconiju, kar napoveduje še vročo volilno kampanjo. Foto: EPA
Mario Monti je z odločnim protinapadom odgovoril Silviu Berlusconiju, kar napoveduje še vročo volilno kampanjo. Foto: EPA

Ne razumem ga najbolje: enkrat hvali moje vodenje vlade, drugič pa me graja.

Monti težko razume Berlusconijeve nastope.
Silvio Berlusconi
Se lahko Silvio Berlusconi znova vrne v središče italijanske politike? Foto: EPA

Monti je prejšnji teden napovedal, da bo sodeloval pri oblikovanju sredinske koalicije pred volitvami konec februarja. V pogovoru za Rai je Monti odgovoril tudi na bodice Berlusconija, ki je nekdanjemu evropskemu komisarju očital, da po napovedi kandidature ni več verodostojen strokovnjak.

"Družinske vrednote. Ni treba ničesar dodati."
"Berlusconi je proti meni uporabil nedostojno orožje, kot so družinske vrednote. Ni treba ničesar dodati," je Monti namignil na številne afere "Viteza", ki se je zapletal v škandale z orgijami, prostitutkami, kar je na koncu tudi privedlo do njegove začasne politične upokojitve in druge ločitve.

"Mislim, da so vrednote temelj in si zaslužijo, da jih branimo. Sovražim pa stranke, ki uporabljajo te vrednote, ki jih v vsakdanjem življenju ne spoštujejo, kot orožje za napade na politične nasprotnike," je bil nad Berlusconijevimi opazkami ogorčen Monti.

Obtožba: Samo zviševal davke
Berlusconi je Montija označil kot "površnega in nevrednega zaupanja". "Monti je namreč Italiji obljubil, da bo ostal nadstrankarski, zdaj pa se je odločil za vstop v politiko na strani sredinskega bloka," pravi Berlusconi.

Stroga varčevalna politika in zviševanje davkov, ki ju je vodila Montijeva tehnokratska vlada, sta Italijo pahnila v recesijo in še poslabšala njen gospodarski položaj, je še nadaljeval. "Žal se je tehnična vlada držala smernic Nemčije in zgolj zviševala davke."

Monti vidi luč na koncu predora
V radijskem pogovoru se je Monti razgovoril predvsem o gospodarskem položaju Italije. "Italijansko gospodarstvo ni mrtvo, v izvozu kaže znake vitalnosti," poudarja Monti. Ob tem izpostavlja, da Italijani v primerjavi z Grki, Španci in Portugalci niso izražali tako močnega odpora na ulicah. "Italijani so trpeli, a so razumeli nujnost ukrepov," meni politik, ki si februarja obeta drugi mandat.

Sredina jeziček na tehtnici po volitvah?
Sredinsko zavezništvo
pod vodstvom Montija bi lahko sodeč po anketi inštituta Piepoli na februarskih volitvah doseglo 12 odstotkov glasov. Levosredinska Demokratska stranka lahko za zdaj računa na 33 odstotkov, Berlusconijevo desnosredinsko Ljudstvo svobode pa na 17 odstotkov podpore. Gibanje Pet zvezdic bi lahko doseglo 11-odstotno podporo.

Ne razumem ga najbolje: enkrat hvali moje vodenje vlade, drugič pa me graja.

Monti težko razume Berlusconijeve nastope.