Razmere v Liberiji so na meji propada, saj zdravstveni delavci zapuščajo bolnišnice, ker se bojijo, da bi tudi sami
Razmere v Liberiji so na meji propada, saj zdravstveni delavci zapuščajo bolnišnice, ker se bojijo, da bi tudi sami "ujeli" virus ebole. Ljudje zato umirajo tudi zaradi povsem ozdravljivih bolezni. Foto: Reuters
Ebola
Takole so v četrtek v Madrid pripeljali španskega misijonarja, ki se je z ebolo okužil v Liberiji. Foto: Reuters

51-letni Romun je po vrnitvi iz Nigerije pomoč v bolnišnici poiskal zaradi hude dehidracije, krvave diareje in visoke telesne temperature. Najprej se je zatekel v bolnišnico v kraju Ploiseti, od tam pa so ga premestili na infekcijsko kliniko v prestolnici.

Njegove vzorce so poslali v Frankfurt, kjer je edini laboratorij, specializiran za ebolo, v Evropi. Izsledke preiskav je mogoče pričakovati v treh dneh, glede na simptome pa bi lahko šlo za ebolo, malarijo ali tifus. Za člane družine obolelega Romuna so oblasti odredile karanteno.

Španski misijonar se zdravi z eksperimentalnim zdravilom
Tudi v Španiji zdravijo bolnika, španskega misijonarja Miguela Pajaresa, okuženega z virusom ebole. V Madrid so ga kot prvega obolelega v Evropi s posebej opremljenim letalom prepeljali v četrtek, zdaj pa ga zdravijo z eksperimentalnim zdravilom ZMapp, ki je bilo do zdaj preizkušeno le na opicah in dveh ameriških državljanih, ki sta se okužila z ebolo, zdaj pa se zdravita v Atlanti. Kot poroča časopis El Pais, naj bi bilo njegovo stanje stabilno in se ne poslabšuje.

Medtem so kanadske oblasti sporočile, da bolnik, ki so ga zaradi simptomov ebole zdravili v bolnišnici v Torontu, ni zbolel za ebolo. Bolniku so odredili karanteno, potem ko je v Kanado pripotoval iz Nigerije in je kazal simptome, značilne za ebolo.

WHO: Zaradi ebole mednarodne izredne razmere
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je hemoragična mrzlica (ebola) v zahodni Afriki doslej zahtevala 961 življenj, od teh so smrt zaradi ebole potrdili v 622 primerih, preostali veljajo za domnevne. Okužilo se je 1.779 ljudi, največ v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone, o smrtnih primerih pa so poročali tudi iz Nigerije. WHO je zaradi epidemije ebole v petek razglasil mednarodne izredne razmere na področju javnega zdravja.

Liberijski zdravstveni sistem tik pred propadom
Medtem je človekoljubna organizacija Zdravniki brez meja (Medecins sans frontieres) sporočila, da so liberijske zdravstvene zmožnosti povsem izčrpane zaradi epidemije ebole. "Številke, ki pridejo v javnost, ne kažejo realnosti. Sistem razpada," je za BBC povedala ena od koordinatorjev organizacije Lindis Hurum in pojasnila, da zdravstveni delavci bežijo pred epidemijo in tako bolnišnice nimajo več osebja, ki bi skrbelo za obolele.

Povedala je, da je pet največjih bolnišnic v Monrovii vsaj za teden dni zaprlo svoja vrata. "Nekatere se zdaj znova odpirajo, a so tudi druge bolnišnice v Liberiji in drugih državah, ki so jih zaposleni zapustili. Zdravstveni sistem razpada," je dodala. V soboto so protestniki v Liberiji ustavili promet na eni od avtocest, saj trdijo, da oblasti ne pospravljajo trupel žrtev ebole.

Gvineja ni zaprla meja
Gvinejski minister za zdravje je v soboto sporočil, da bo Gvineja zaprla meje z Liberijo in Sierro Leone, da okuženi ne bi več prihajali v državo. Čez čas pa so na državni televiziji sporočili, da niso zaprli meja in da le izvajajo ostrejše varnostne ukrepe.