Foto:
Foto:
Mučenje iraških zapornikov v zaporu Abu Graib v Bagdadu.
Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld in načelnik glavnega štaba ameriške vojske, general Richard B. Myers.
Zaslišanja potekajo za strogo zaprtimi vrati.

Na sojenju, ki bo 20. oktobra v Bagdadu, bo tako vodnik Ivan Frederick priznal krivdo po nekaterih točkah obtožnice. Frederickov zagovornik je s tožilci namreč dosegel dogovor.

Fredericka, ki ima med četverico najvišji čin, sumijo, da je bil pobudnik mučenj zapornikov v bagdadskem zaporu Abu Graib.

Kmalu še nove obtožnice?
Zaslišanje štirih ameriških vojaških policistov, osumljenih zlorab iraških zapornikov, se nadaljuje. Vojaški tožilci pa napovedujejo, da bi lahko kmalu obtožili še nekaj višjih oficirjev.

Na podlagi nove preiskave, ki naj bi jo zaključili jutri, naj bi obtožili še okoli 20 vojaških policistov in obveščevalcev. Vsi so bili pazniki ali sodelavci obveščevalnih služb v Abu Graibu.

Doslej je bilo za zlorabe v bagdadskem zaporu Abu Graib obtoženih sedem ameriških vojakov - rezervistov.

Delna krivda tudi za Pentagon
Štiričlanska komisija Pentagona, ki preiskuje ravnanje ameriške vojske z zaporniki, je delno krivdo za zlorabe pripisala tudi vrhu Pentagona.

Neodvisna skupina očita obrambnemu sekretarju Donaldu Rumsfeldu in članom vrhovnega štaba, da niso poskrbeli za nadzor nad ravnanjem z ujetniki v Afganistanu, Iraku in v Guantanamu na Kubi.

V poročilu pa so ob tem poudarili, da Rumsfeld in vojaško poveljstvo niso ukazali trpinčenja ujetnikov. Štiričlansko komisijo, ki jo vodi nekdanji obrambni sekretar James Schlesinger, je sicer imenoval prav Rumsfeld.

Začetek zaslišanj v Guantanamu
V Gunatanamu na Kubi so se začela zaslišanja zapornikov, prvi pa naj bi bil zaslišan voznik in telesni stražar Osame bin Ladna.

Tako so se po dveh letih in pol, odkar so v to ameriško oporišče prepeljali prve izmed okoli 600 domnevnih sodelavcev Al Kaide, začela predhodna zaslišanja. Na podlagi teh bodo sestavili obtožnice.

Med prvimi štirimi sta dva jemenska državljana, Avstralec in Sudanec. Ujeli naj bi jih med vojno v Afganistanu. Nekdanji bin Ladnov voznik, Jemenec Salim Ahmed Hamdan, je obtožen, da je sodeloval v zaroti z namenom ubijati. Obtoženi zanika, da bi bil terorist in bo skušal spodbijati ameriško oznako, da je "sovražni borec". Ta oznaka je omogočala ameriški vojski, da je dve leti in pol brez sodbe držala zaprtih okoli 600 domnevnih teroristov.