Mula Omar je na čelu talibanskega gibanja vodil Afganistan od leta 1996 do leta 2001, ko so njegovo vlado strmoglavile ameriške sile. Foto: EPA
Mula Omar je na čelu talibanskega gibanja vodil Afganistan od leta 1996 do leta 2001, ko so njegovo vlado strmoglavile ameriške sile. Foto: EPA
Afganistanci so vse bolj jezni na osrednje oblasti in Karzaja, ki tudi po sedmih letih v državi niso uspeli zagotoviti opaznega napredka. Foto: EPA
Tuji vojaki se še dolgo ne bodo umaknili iz Afganistana, saj urjenje domačih varnostnih sil poteka izredno počasi. Foto: EPA

Na straneh islamskih skrajnežev se je pojavilo eno redkih sporočil Omarja, ki je tujim "okupatorskim" silam svetoval, naj se raje umaknejo in ne tvegajo usode, ki je pred skoraj dvema desetletjema doletela sovjetske sile, ko so se morale po desetih letih okupacije umakniti iz Afganistana.

"Znova pretehtajte svojo napačno odločitev za napačno okupacijo in poiščite varen izhod za umik vaših sil," je Omarjev nasvet. "Če boste zapustili našo deželo, vam lahko zagotovimo primerno priložnost za vaš umik." Če se bo okupacija nadaljevala, pravi Omar, "boste poraženi v vseh delih sveta ... kot je bila Sovjetska zveza."

Nasilju ni videti konca
Afganistan se je v zadnjih dveh letih znašel v najhujšem vrtincu nasilja po strmoglavljenju talibanskega režima pred sedmimi leti. Talibanski uporniki so se okrepili in v svojih napadih postali še predrznejši. Na njihove napade tuje sile do zdaj še niso našle pravega odgovora in uporniki še vedno spretno izkoriščajo zatočišča v sosednjem Pakistanu, od koder izvajajo napade v Afganistanu.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je verjetno ugotovil, da samo ob podpori tujih sil ne bo dosegel stabilizacije države in se bo verjetno treba začeti pogovarjati tudi s talibani, zato je Omarja pozval k dogovoru o miru, vendar ob tem zanikal, da bi se s talibani že pogajal.

"Moj brat, moj dragi, vrni se v domovino, pridi in delaj za mir in dobro tvojih ljudi in prenehaj z ubijanjem svojih bratov," je bil spraven Karazaj, tudi sam kot Omar pripadnik paštunske etnične skupine, ki predstavlja večino afganistanskega prebivalstva in iz katere je vzniknilo talibansko gibanje. Karzaj je povedal, da je za posredovanje pri mirovnih pogovorih s talibani zaprosil savdskega kralja, Omarju pa je obljubil, da ga bo sam zaščitil pred tujimi silami, če se bo odločil za mir.

Stabilna, a kruta vladavina talibanov
Mula Omar je vodil Talibane, ko so ti sredi 90. let postali vodilna sila v Afganistanu in vladali v skladu s strogimi islamskimi zakoni, ki so nemirni državi po dolgih letih vojn in spopadov prinesli stabilnost, a tudi zatiranje, predvsem žensk, ki so postale popolnoma brez pravic. Talibansko vodstvo je zatočišče v državi ponudilo vodji Al Kaide Osami bin Ladnu, ki je tam uredil oporišča za urjenje skrajnežev.

Po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 so Američani postavili talibanom ultimat: predajte bin Ladna ali pa se soočite z napadom. Ker talibani niso ustregli ZDA, je kmalu sledil ameriški napad in do konca leta so se morali talibani posloviti od oblasti, Mula Omar pa se od takrat skriva, najverjetneje na odročnih obmejnih področjih med Afganistanom in Pakistanom. Na Omarjevo glavo so ZDA razpisale deset milijonov dolarjev nagrade.

Gregor Valenčič