Napad na Ruperta Murdocha. Foto: Reuters
Napad na Ruperta Murdocha. Foto: Reuters
James in Rupert Murdoch
Murdoch je predvsem na začetku zaslišanja deloval negotov in dajal le kratke odgovore. James Murdoch se je večkrat vmešal in mu skušal pomagati pri odgovorih o specifičnih vprašanjih o delovanju podjetja. Foto: Reuters
Rupert Murdoch
Murdoch je prvič v 40 letih, kolikor je lastnik medijev, stopil pred poslance. Foto: Reuters
Rebekah Brooks
Brooksova je tako kot Murdocha pred njo trdila, da ni vedela za nezakonita prisluškovanja. Foto: Reuters
Murdocha napadli med zaslišanjem

"Bil sem popolnoma šokiran, osupel in osramočen, ko sem slišal za primer Milly Dowler komaj pred dvema tednoma," je povedal Murdoch, ki ga je skupaj z njegovim sinom Jamesom zaslišal parlamentarni odbor, in sicer zaradi afere, ki je izbruhnila v Veliki Britaniji, ko se je v javnosti pojavilo, da so novinarji tednika News of the World, katerega lastnik je bil Murdoch, prisluškovali številnim, da bi prišli do ekskluzivnih zgodb.

Zaslišanje je bilo za približno 15 minut prekinjeno zaradi napada na Murdocha. Napadalca je Murdochova žena Wendi Deng, ki je med zaslišanjem sedela za njim, močno udarila. Policija je po incidentu zadržala moškega, ki je v Murdocha vrgel papirnat krožnik s peno za britje, pri tem pa zavpil "pohlep". Murdoch v napadu ni bil ranjen.
V nadaljevanju zaslišanja so dvorano skoraj povsem izpraznili.

Med drugim so vdrli v telefonski odzivnik leta 2002 ugrabljene in umorjene 13-letne Milly Dowler. Tabloid je z Millyjinega prenosnega telefona celo izbrisal nekaj izmed sporočil, ko se je odzivnik zapolnil, in tako sprostil prostor za nova sporočila, da bi jih nato lahko poslušal. Brisanje poročil je družini pogrešanega dekleta dalo lažno upanje, da je morda še živa.

Odbor poslancev je najprej nagovoril James Murdoch, vodje Murdochovega imperija News Corporation za Evropo in Azijo, in se opravičil zaradi prisluškovanja telefonom. Dejal je, da se niso zavedali razsežnosti prisluškovanja in da "ta dejanja niso vredna standardov, h katerim stremi naše podjetje". Med govorom ga je prekinil njegov oče in dejal, da je to najbolj ponižen dan njegovega življenja.

Murdoch je zatrdil, da se ni zavedal, da je bilo vdiranje v telefone bolj razširjeno, kot se je sprva trdilo, in da je bil očitno zaveden. Dejal je, da ni odgovoren za škandal. Zanikal je, da bi si njegovo podjetje zatiskalo oči pred vdiranji v telefone. Ljudje, ki sem jim zaupal, so me pustili na cedilu, je dejal. Na vprašanje, kdo je odgovoren za prisluškovanja, je odvrnil: "Ljudje, ki sem jim zaupal vodenje (News of the Worl, op. a.) in morda ljudje, ki so jim oni zaupali." Dodal je, da se je osredotočil na ameriške časnike in morda prenehal slediti, kaj se je dogajalo v News of the World.

Povedal je, da ni bilo notranje preiskave zgodnejših priznanj, da so v tabloidu plačevali policiji. Na vprašanje, zakaj se je odločil ukiniti tednik, ki je izhajal od leta 1843, je dejal, da zaradi sramu glede škandala in ne zaradi finančnih razlogov. Zatrdil je, da ni videl nobenih dokazov o prisluškovanju katerega izmed časnikov v njegovi lasti žrtvam napadov 11. septembra 2001 v ZDA ali njihovim sorodnikom.

80-letni Murdoch je priznal, da niso preiskali zadeve, potem ko je zdaj že nekdanja izvršna direktorica britanske založniške hiše News International Rebekah Brooks, ki jo bodo tudi zaslišali, pred leti parlamentu povedala, da je News of the World policistom plačal za informacije. James Murdoch je med drugim dejal, da Rebekah Brooks ni vedela za prakso prisluškovanja svojih novinarjev.

Hekerji: Murdoch je mrtev
Hekerska skupina Lulz Security je v ponedeljek zvečer vdrla na spletno stran britanskega časnika Sun, ki je v lasti Murdocha, in objavila novico, da so medijskega mogotca po zaužitju paladija našli mrtvega na njegovem vrtu. Sun je novico hitro umaknil s spleta.

Po obeh Murdochih je odbor zaslišal še nekdanjo izvršno direktorico britanske založniške hiše News International Rebekah Brooks, ki je prejšnji teden zaradi škandala odstopila, v nedeljo pa jo je zaslišala policija. Pričanje je začela z opravičilom za dogajanje v News of the World. Povedala je, da so v tabloidu v več notranjih preiskavah vztrajno zanikali, da bi novinarji vdirali v telefone. Zatrdila je, da ni nikoli odobrila plačila podkupnine kakšnemu policistu.

Resnosti razmer se je po svojih besedah zavedla šele, ko je lani videla dokumente, ki jih je v civilni tožbi predložila igralka Sienna Miller. Na vprašanje, ali so ji vodstveni delavci tabloida lagali, zaradi poteka kazenske preiskave ni želela odgovoriti.

Pričala prvi in drugi mož londonske policije v odstopu
Prvi je pred poslanci že pričal prvi mož britanskih policistov Paul Stephenson, ki je odstopil v nedeljo. Povedal je, da je deset od 45 predstavnikov v oddelku za stike z mediji londonske policije prej delalo za News International, zanikal pa je obstoj neustreznih odnosov med policijo in medijskim imperijem Murdocha.

Po Stevensonu je pričal še njegov nekdanji pomočnik John Yates, ki je odstopil v ponedeljek. Dejal je, da bi leta 2009, ko je zavrnil vnovično odprtje preiskave zaradi vdiranja v telefone s strani News of the World, ravnal drugače, če bi vedel, kako se bo zadeva razvijala.

Londonska policija je sprožila preiskavo tudi proti vodji Schotland Yarda za javne zadeve Dicku Fedorcii, ki je že peti visoki policijski častnik, proti kateremu poteka preiskava. Tudi Fedorcia bodo zaslišali britanski poslanci.

Kritike za Camerona z vseh smeri
Afera, ki je zajela Otok, sega vse od medijskega imperija Murdocha, prek londonske policije, do kabineta britanskega premierja Davida Camerona. Izvedelo se je, da je bil Cameron gost na rojstnodnevni zabavi Murdochove urednice in direktorice Rebekah Brooks, ki so jo zaradi vpletenosti v prisluškovalno afero nedavno zaslišali.

Iz vrst laburistične opozicije so vse glasnejši pozivi, da bi moral premier odstopiti. Nezadovoljni so tudi v njegovi konservativni stranki, ker je kljub aferi odpotoval na svoj načrtovan obisk Južnoafriške republike. Obisk bo sicer skrajšal in naj bi se še danes vrnil domov, v sredo pa glede afere nagovoril tudi britanski parlament.

Murdocha napadli med zaslišanjem