Britanski premier je napovedal dve preiskavi o medijih. Foto: Reuters
Britanski premier je napovedal dve preiskavi o medijih. Foto: Reuters
News of the World
News of the World s 168-letno tradicijo, najbolj prodajan časopis v Veliki Britaniji, bo od nedelje dalje le še preteklost. Foto: MMC RTV SLO
Rupert Murdoch
Rupert Murdoch, ki ima v lasti tudi News of the World, je eden najbogatejših Zemljanov. Foto: EPA

"Moj namestnik Nick Clegg in jaz sva se strinjala, da je prav in primerno, da uvedemo celovito javno preiskavo, da bi prišli do dna temu, kar se je zgodilo," je Cameron povedal na izredno sklicani novinarski konferenci na Downing Streetu. "Preiskavo mora voditi sodnik, da ne bo nobenega dvoma, da je popolnoma neodvisna in da bodo zadeve primerno narejene," je poudaril Cameron.

"To so vprašanja, na katera moramo odgovoriti: Zakaj je bila prva policijska preiskava tako neuspešna? Kaj točno se je dogajalo na News of the World? In kaj se dogaja na drugih časopisih?" je še dodal britanski premier, ki je prepričan, da bo večji del javne preiskave mogoče opraviti šele, ko bo končana policijska preiskava. Napovedal je tudi drugo preiskavo, ki bo pregledala, kako je v Veliki Britaniji urejeno področje medijev. Ta se bo lahko začela takoj.

Coulsona aretirali, ker naj bi vedel za prisluškovanja
Cameron je prevzel tudi odgovornost, ker je zaposlil nekdanjega urednika tabloida News of the World Andy Coulsona, ki je bil njegov svetovalec za medije in tiskovni predstavnik. Coulson je bil do januarja letos direktor za komunikacije na Downing Streetu, danes pa so ga aretirali zaradi suma, da je vedel za množična prisluškovanja in bil v njih vpleten tudi sam.

Novinarji novico sprejeli z razočaranjem
Zaposleni pri tabloidu News of the World so novico, da bo časopis v nedeljo prenehal izhajati, sprejeli z velikim razočaranjem. Urednik tabloida News of the World, ki izhaja že 168 let in je najbolj prodajan časopis v Veliki Britaniji, Colin Myler je povedal, da je dan, ko je izvedel, da bo časnik nehal izhajati, najbolj žalosten dan v njegovi karieri.

Politični urednik David Wooding, ki se je časopisu pridružil pred 18 meseci, je dejal, da je novica odjeknila kot bomba. "Časopis je fantastičen, njegovi spodobni, ugledni in delavni novinarji pa so nosili breme grehov starega režima," je povedal Wooding. Kolumnistka Carole Malone je povedala, da je najbolj tragično to, da tisti, ki trenutno delajo pri tabloidu in bodo ostali brez dela, niso bili vpleteni v to, kar se je dogajalo v preteklosti.

"Dejanja so bila nečloveška in nedopustna"
V izjavi za zaposlene je vodja medijske korporacije News Corporation James Murdoch povedal, da so vse dobro, kar je tabloid naredil, zasenčila dejanja, ki so bila resnično napačna. "Če se izkaže, da so vse obtožbe resnične, so bila dejanja nečloveška in nimajo kaj početi v našem podjetju," je dejal Murdoch. "News of the World je v poslu, kjer razkrivamo afere in nepravilnost. A ko je prišlo do nas samih, smo pogrnili," je dodal in povedal, da podjetje sodeluje v policijski preiskavi ter da bo naredilo vse, da do prisluškovanja ne bo več prišlo.

Murdoch, sicer sin medijskega mogotca in enega najbogatejših ljudi na svetu Ruperta Murdocha, je zaposlenim sporočil tudi, da bo v nedeljo izšla zadnja številka tabloida, ki je najbolj prodajan časopis v Veliki Britaniji, saj je izhajal v 2,8-milijonski nakladi. Sporočil je, da v zadnji nedeljski izdaji ne bo nobenih oglasov, vse prihodke od prodaje pa bodo namenili v dobrodelne namene. Po razkritju prisluškovanja so se že odzvala številna podjetja in iz priljubljenega britanskega tabloida začela umikati oglase.

Vdirali v telefone sorodnikov žrtev terorizma in vojakov
Novinarji tabloida News of the World so se znašli pod plazom obtožb, da naj bi nezakonito vdrli v telefonske odzivnike žrtev terorističnih napadov na London 7. julija 2005, vdrli naj bi tudi v odzivnike družin britanskih vojakov, ki so umrli v Iraku in Afganistanu, ter v telefonski odzivnik leta 2002 ugrabljene in umorjene 13-letne Milly Dowler.

Policija je identificirala približno 4.000 mogočih žrtev prisluškovanja, že pred časom pa je tabloid priznal, da je imel pred leti v nekaterih primerih res prakso prestrezanja telefonskih sporočil kraljeve družine, zvezdnikov, politikov in drugih javnih osebnosti.

Bo vlogo časnika News of the World prevzel The Sun?
Škandal je 168 let staremu časniku odvzel ugled in več deset podjetij spodbudil k umiku oglasov. V Veliki Britaniji so se že začela ugibanja, ali bo News of the World nadomestil The Sun, ki je prav tako zelo priljubljen med bralci. Korporacija News International se na govorice še ni odzvala.