Nove egiptovske oblasti so po odstavitvi Mursija prepovedale Muslimansko bratovščino. Foto: Reuters
Nove egiptovske oblasti so po odstavitvi Mursija prepovedale Muslimansko bratovščino. Foto: Reuters

Sporne smrtne obsodbe je v ponedeljek izreklo sodišče v mestu Minja v osrednjem Egiptu, kjer je bilo že 24. marca na smrt obsojenih 529 privržencev Muslimanske bratovščine, izmed katerih so 492 obsojenim smrtno kazen spremenili v dosmrtni zapor.

Za preostalih 37 na smrt obsojenih mora polno izvršitev kazni potrditi še pristojni mufti, saj je za izvršitev najhujše kazni potrebna odobritev verske avtoritete. Poznavalci menijo, da bodo tudi njim smrtno kazen odpravili, v prizivnih postopkih pa prav tako novim 683 obsojenim, med katerimi je tudi vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badie.

"Ta obsodba je zadnji žebelj v krsto vladajoče oblasti, ki je izpeljala državni udar. Režim je na robu propada," je dejal Badie.

Sodišče je odločilo, da so obsojeni krivi spodbujanja nasilja, ki je izbruhnilo lani poleti, potem ko je vojska odstavila islamističnega predsednika Mohameda Mursija.

Svet obsoja obsodbe
Na smrtne obsodbe se je mednarodna skupnost odzvala z ogorčenjem. Obsodile so jih ZDA, Velika Britanija in Francija, medtem ko je Nemčija poklicala na zagovor egiptovskega veleposlanika.

V Združenih narodih so prepričani, da gre za kršitev mednarodnega prava brez primerjave v novejši zgodovini.

Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je posvarila pred tem, da bi egiptovsko pravosodje postalo del represivnega aparata.

V širšem sodnem procesu je vključenih 1.200 privržencev Mursija, ki je tudi sam na zatožni klopi.