Muslimanski trgovci lahko v M&S-jevih trgovinah zavrnejo tudi rokovanje s svinjino. Foto: EPA
Muslimanski trgovci lahko v M&S-jevih trgovinah zavrnejo tudi rokovanje s svinjino. Foto: EPA

Iz podjetja so sporočili, da običajno skušajo zaposlene, ki zaradi verskih prepričanj določenih nalog ne želijo opravljati, razporediti na "primerna delovna mesta", a v primeru muslimanske trgovke očitno ni bilo tako. Uživanja alkoholnih pijač je namreč v islamski veri prepovedano, nekateri pa gredo tako daleč, da steklenic z opojno vsebino sploh ne želijo prijeti.

Zgodbo je konec tedna objavil časopis Telegraph, ki je povzel pripovedovanje nekega moškega. Ta je dejal, da je želel v eni izmed M&S-jevih trgovin v Londonu kupiti steklenico penine, a blagajničarka mu je opravičujoče dejala, da mu tega izdelka ne more prodati, in ga prosila, naj stopi k sosednji blagajni.

Ustrežejo vsem vernikom
V eni najbolj znanih trgovskih verig na svetu so dodali, da z veseljem zaposlujejo ljudi različnih ver in da spoštujejo njihove zadržke ter jih običajno razporedijo na "neproblematična" delovna mesta, kot so tekstilni ali pekovski oddelek. Ne gre le za muslimane, so dejali, saj ustrežejo tudi kristjanom, ki ne želijo delati ob nedeljah, ali Judom, ki želijo dela prosto soboto.

Mnogi Britanci so ogorčeni, da so vodilni v podjetju svojo zaposleno vzeli v bran in ji "dali prednost" pred svojimi nemuslimanskimi kupci, zato so napovedali bojkot njihovih trgovin v prazničnih dneh.