Sana, lepo starodavno mesto, je bilo v zadnjih napadih precej uničeno. Foto: Reuters
Sana, lepo starodavno mesto, je bilo v zadnjih napadih precej uničeno. Foto: Reuters
Slovenska družina evakuirana iz Jemna

Kot so sporočili z MZZ-ja, družina, ki jo sestavljajo Tina Zorman, njena mama in njena dva otroka, doslej ni izkazovala potrebe po pomoči, prejšnji četrtek pa je slovensko veleposlaništvo v Kairu obvestila, da so se razmere v državi toliko poslabšale, da želijo zapustiti Jemen.
Viri blizu družini so zdaj za MMC sporočili, da je družina državo že zapustila in ob 15.00 z evakuacijskim poletom v organizaciji Združenih narodov priletela v etiopsko prestolnico Adis Abeba. Kot so še sporočili z MZZ-ja, bodo s prvo ustrezno letalsko povezavo odpotovali v domovino. Mož Zormanove, državljan Jemna, je ostal v Sani.
Ministrstvo se je ob tem zahvalilo posameznikom, ustanovam in državam, ki so bili pripravljeni nuditi ali iskati možnosti za pomoč in varnost družini, še posebej "indijskim in kitajskim kolegom, ki so bili za družino pripravljeni zagotoviti mesto na lastnih evakuacijskih plovilih".

Naj spomnimo: Zormanova je še v petek v intervjuju za MMC podrobno opisala razmere v državi in podala ostro kritiko vojaškega posredovanja Savdske Arabije.

Evakuirali tudi drugega Slovenca
Zormanova živi in dela v Jemnu od leta 2003. Leta 2006 se je poročila z domačinom, s katerim sta do zdaj vodila turistično agencijo Eternal Yemen, v zakonu pa sta se jima rodila dva otroka.

Konec tedna je MZZ prek mednarodnih organizacij z okoli sto uslužbenci Združenih narodov evakuiral še drugega slovenskega državljana, ki je zaposlen pri UNDP-ju, tretja slovenska državljanka, ki živi v Jemnu že več kot 30 let, pa za evakuacijo ni zaprosila, so nam še povedali dobro obveščeni viri.

Prejšnji teden so se razmere v Jemnu dodatno zapletle, saj se je v spopade med šiitskimi hutijevskimi uporniki in silami predsednika Abedraba Mansurja Hadija vmešala Savdska Arabija. Oblikovala je koalicijo desetih držav in začela izvajati zračne napade na položaje upornikov. Namen operacije je podpora jemenski vladi.

Slovenska družina evakuirana iz Jemna