Obamova administracija krivdo za nezaprtje Guantanama pripisuje ameriškemu kongresu, ki je večkrat zavrl rešitve, ki bi jih morale ZDA sprejeti v skladu s svojimi obvezami varovanja človekovih pravic. Foto: EPA
Obamova administracija krivdo za nezaprtje Guantanama pripisuje ameriškemu kongresu, ki je večkrat zavrl rešitve, ki bi jih morale ZDA sprejeti v skladu s svojimi obvezami varovanja človekovih pravic. Foto: EPA
Borut Pahor in Barack Obama
Takratni premier Borut Pahor in ameriški predsednik Barack Obama sta se sešla kmalu po tem, ko je WikiLeaks objavil depeše, iz katerih je razvidno, da naj bi Pahor privolil v sprejem nekdanjih zapornikov iz Guantanama v zameno za 20-minutni obisk z Obamo. Foto: EPA


"V zadnjih letih je bila prošnja za pomoč pri zaprtju Guntanama tudi tema pogovorov med ameriškimi in slovenskimi predstavniki. V tem kontekstu je bila na predlog ministrstva za notranje zadeve v prejšnji vladi leta 2011 sprejeta novela Zakona o tujcih, ki predstavlja ustrezno pravno podlago za morebitni sprejem pripornikov iz Guntanama v Sloveniji, če bi se vlada republike Slovenije za kaj takšnega odločila. Vlada o tem ni sprejela nobene odločitve," so na MMC-jevo vprašanje, ali držijo navedbe nekaterih spletnih medijev, da bo Slovenija sprejela dva nekdanja zapornika iz Guantanama in njuni družini, odgovorilo ministrstvo za zunanje zadeve.
Slovenija podpira zaprtje Guantanama
V odgovoru so še zapisali, da Slovenija sicer podpira zaprtje pripornega centra v Guantanamu in je zato leta 2009 tudi "pozdravila odločitev predsednika ZDA Baracka Obame, ki je takoj po nastopu svojega prvega predsedniškega mandata podpisal ukaz o zaprtju pripornega centra, ob tem pa vse države članice Evropske unije in druge zaveznice zaprosil, naj iz humanitarnih razlogov pomagajo pri sprejemu pripornikov iz Guntanama, ki niso več osumljeni terorističnih dejanj in ki se zaradi določenih razlogov ne morejo vrniti v domovino."

Nekateri slovenski spletni mediji so zapisali, da naj bi Slovenijo oskrba posameznega zapornika, bila naj bi kitajska Ujgura, letno stal okoli 50 tisoč evrov, znesek pa naj bi bil odvisen od števila družinskih članov, ki bi prišli z njima. Prav tako pa naj bi se na to temo zunanji minister Karel Erjavec sešel s posebnim odposlancem ameriškega zunanjega ministrstva, kar so na MZZ-ju prav tako zanikali.
Usodne so bile objavljene depeše WikiLeaksa
Govorice o sprejemu nekdanjih zapornikov Guantanama na Kubi v Slovenijo so prišle prvič v javnost po objavi diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaksa. Iz njih je bilo mogoče razbrati, da mora Slovenija sprejeti nekdanje zapornike, če želi imeti takratni premier Borut Pahor 20-minutno srečanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Takratni uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic je obžaloval objavo depeš na WikiLeaksu in dejal, da "obisk slovenskega premierja v ZDA ni bil nikakor pogojevan s sprejemom zapornika iz Guantanama". Borut Pahor se je z Barackom Obamo v Beli hiši srečal 9. februarja 2011. Govorila sta tudi o Guantanamu.

Ali bo v Slovenijo prišel zapornik iz Guantanama?
Ali bo v Slovenijo prišel zapornik iz Guantanama?