Na železniški postaji poteka preiskava. Foto: Reuters
Na železniški postaji poteka preiskava. Foto: Reuters
Napadalec v Nemčiji s psihičnimi težavami

Tamkajšnji radio Bayerischer Rundfunk je poročal, da je mladenič po navedbah prič vzklikal "Alah Akbar" oziroma "Bog je največji". Policija, ki je napadalca sicer že prijela, tega ni potrdila, motivi še niso uradno znani, a sprva se je predvidevalo, da je imel napad politično ozadje.

"Napadalec je na kraju napada dajal opazke, ki kažejo na politični motiv - kot kaže, islamističen," je po napadu dejal tiskovni predstavnik tožilstva. Dodal je, da še ugotavljajo, kaj je dejansko rekel.

Minister: Motiv ni islamističen
Bavarski notranji minister Joachim Hermann pa je sporočil, da je imel napadalec težave z duševnim zdravjem in zlorabo mamil. Ob tem je izključil možnosti, da bi imel napadalec islamistični motiv. Hermann je po zasedanju deželne vlade v Münchnu poudaril, da je bil napadalec očitno v slabem psihičnem stanju.

Süddeutsche Zeitung poroča, da je županja Grafinga Angelika Obermayr potrdila, da je napadalec, ki je imel v rokah nož z desetcentimetrskim rezilom, nemški državljan. Napadalec ni iz Bavarske in še nima policijske kartoteke.

Ena oseba še v kritičnem stanju
Napad se je na železniški postaji v manjšem mestu Grafing, 30 kilometrov jugovzhodno od bavarske prestolnice München, zgodil ob 5.00. Zaradi poškodb je v bolnišnici umrl 56-letni človek, ranjeni pa so stari 43, 55 in 58, piše Süddeutsche Zeitung. Eden izmed ranjenih je še v kritičnem stanju. Dostop do železniške postaje je zaradi preiskave delno omejen, ob tem pa pričakujejo zamude v železniškem prometu.

Napadalca, ki se je na morilski pohod odpravil bos, so aretirali na kraju dogodka, policija je zasegla njegovo orožje.

V Nemčiji sta bila od od lanskega septembra dva napada z islamističnim motivom. Februarja je 15-letno dekle s kuhinjskim nožem zabodlo policista v vrat, in sicer med rutinskim pregledom na železniški postaji v Hannovru. Septembra lani pa je 41-letni Iračan zabodel in huje ranil policistko v Berlinu.

Napadalec v Nemčiji s psihičnimi težavami