Trenutno je največji val beguncev iz Sirije, saj bežijo pred nasiljem pripadnikov Islamske države. Foto: Reuters
Trenutno je največji val beguncev iz Sirije, saj bežijo pred nasiljem pripadnikov Islamske države. Foto: Reuters

Na svetu je trenutno 51 milijonov beguncev in notranje razseljenih ljudi. Večina si je zatočišče poiskala v domači državi, približno 18 milijonov ljudi pa je pred konflikti zbežalo v tujino, je opozorila generalna sekretarka nemške veje nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International Selmin Caliskan. Po njenem mnenju bi morala zaradi dramatičnega poslabšanja razmer Evropske unije odpraviti svojo politiko blokade migrantov.

"Gre za izdajo človekovih pravic, Sredozemsko morje pa postaja množično grobišče," je Caliskanova opisala dogajanje na Sredozemskem morju, kjer skušajo s čolni in drugimi plovili Evropo nezakonito doseči številni obupani begunci. Dejala je še, da je tudi strategija, da se v sodelovanju s tranzitnimi državami, kot je Libija, okrog Evrope vzpostavi nekakšna "tamponska cona", v osnovi napačna.

"Politika Evropske unije je zgrešena"
Poslovodja nemške človekoljubne organizacije Pro Asyl Günther Burkhardt pa je kritiziral politiko Evropske unije, da mora vsak iskalec azila prošnjo oddati v državi članici, v katero je naprej stopil. Po njegovih besedah je ta politika propadla, nekatere države Unije pa so odgovornost za sprejem beguncev tako preložile na mejne države, kot sta Grčija in Italija. Ob tem je Burkhardt zahteval, da se mora umiranje na mejah EU-ja končati.

Samo v Italijo je letos prišlo že več kot 120.000 nezakonitih priseljencev. Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce je letos v poskusu prečkanja Sredozemlja umrlo že več kot 2.500 ljudi.