Eksplozija je povzročila pravo razdejanje. Foto: EPA
Eksplozija je povzročila pravo razdejanje. Foto: EPA
Mogadiš
Ranjenih je bilo veliko ljudi. Foto: Reuters

Eksplozijo je sprožil samomorilski napadalec v okrožju somalijske prestolnice, ki se imenuje Kilometre Four, kjer je med drugim sedež prehodne vlade, ki je v času napada ravno zasedala. Ker je bombo razneslo pred šolskim ministrstvom, v katerem je v tistem trenutku potekalo opravljanje izpitov, je bilo med mrtvimi in ranjenimi tudi veliko študentov.

Reševalne službe v Mogadišu so sporočile, da je bilo v napadu ubitih 65 ljudi, ranjenih pa jih je bilo okoli 50, med katerimi jih je večina dobila opekline.

Odgovornost za napada so prevzeli islamski skrajneži iz milice Al Šabab, ki jo povezujejo s teroristično mrežo Al Kaida. Tiskovni predstavnik skrajnežev je pojasnil, da so bila njihova tarča napada poslopja ministrstev.

To je najhujši napad, odkar je Al Šabab leta 2007 začel svoj upor. Avgusta letos so se morali skrajneži sicer umakniti iz Mogadiša in nadzor nad prestolnico prepustiti silam prehodne vlade ter vojakom Afriške unije, ki zagotavljajo podporo krhkim začasnim oblastem.

Še več terorističnih napadov?
Ob umiku so skrajneži zagrozili z napadi na vladna poslopja, poznavalci pa so opozarjali, da umik še ne pomeni zmage nad uporniki, ampak le spremembo taktike na klasične teroristične napade, kot jih po svetu izvaja Al Kaida.

Al Šabab je v preteklosti že uporabil samomorilske napadalce za napade na poslopja Afriške unije, vladne zgradbe in tudi na slovesnost diplomantov medicine, ko so bili decembra leta 2009 ubiti štirje ministri. Junija letos je samomorilska napadalka ubila notranjega ministra.

Glavni namen Al Šababa je boj proti prehodni vladi, v kateri vidijo le lutko zahodnih režimov. Sami se zavzemajo za vzpostavitev strogih islamskih zakonov na območju Afriškega roga.

Somalija je brez osrednje vlade že od leta 1991 in tudi dvajset let pozneje nič ne kaže, da bi bilo brezvladja kmalu konec. Kljub umiku iz Mogadiša velik del države še vedno nadzirajo pripadniki Al Šababa, poleg tega pa so se morali prebivalci letos spopasti še s katastrofalno sušo in posledično hudo lakoto, ki je ogrozila življenja več milijonov ljudi.