Milica Al Šabab je na vrhuncu moči nadzirala polovico države in polovico Mogadiša, zdaj pa od pomladi doživlja poraz za porazom. Foto: Reuters
Milica Al Šabab je na vrhuncu moči nadzirala polovico države in polovico Mogadiša, zdaj pa od pomladi doživlja poraz za porazom. Foto: Reuters
Somalijski premier Abdiveli Mohamed Ali
Somalijski premier Abdiveli Mohamed Ali zagotavlja prebivalcev četrti, ki jih je nadziral Al Šabab, da ne bodo postali žrtve maščevanja vladnih vojakov. Po petkovem incidentu, to zagotovo ni obljuba, ki prepriča. Foto: Reuters

"Zapustili smo Mogadiš, toda ostajamo v drugih mestih," je predstavnik milice Al Šabab po radiu islamističnega gibanja oznanil umik iz glavnega mesta. V Mogadišu se je Al Šabab štiri leta bojeval za nadzor nad mestom, povsem izgnani niso bili niti po porazu predhodnega gibanja Zveze islamskih sodišč, katerega oblast je strmoglavila etiopska ofenziva leta 2006.

Kakšna bo spremenjena taktika?
Milica Al Šabab, ki je tudi po lastnih besedah povezana z Al Kaido, je postala glavni naslednik Zveze islamskih sodišče in je do lanskega poletja nadzorovala veliko večino južne in osrednje Somalije. V zadnjih mesecih se je okrepil pritisk enot Afriške unije, kjer ima glavno besedo Etiopija, in vladnih sil. Po porazih v zadnjih dneh, ko je milica izgubila več oporišč po mestu, so se pri Al Šababu odločili za umik proti obmorskemu mestu Baidoa, ki leži 250 km jugozahodno od Mogadiša in velja za pomembno središče gibanja.

"Nismo vas zapustili, samo spremenili smo taktiko. Vsak od vas bo čutil to spremembo na vsakem vogalu in ulici Mogadiša. Branili vas bomo in bojevali se bomo še naprej," je sporočilo Al Šababa meščanom glavnega somalijskega mesta.

Zaradi lakote izgubili podporo ljudi
Spremljevalci dogajanja v razpadli državi, ki že od padca režima Mohameda Siada Barreja leta 1991 ne pozna organizirane in urejene oblasti nad deželo, trdijo, da je do poraza in umika islamistične milice prišlo zaradi razraščujoče suše in lakote, zaradi katere je Al Šabab izgubil podporo med večino prebivalstva.

"Takoj po jutranji molitvi sem videl več kot 50 terencev in poltovornjakov, polnih vojakov Al Šababa," je agenciji Reuters povedala priča, ki živi 30 km južno od Mogadiša, kar potrjuje novico, da se je Al Šabab res umaknil iz glavnega mesta in njegove okolice.

Obračun vladnih vojakov za tovornjake s pomočjo
Somalija preživlja najhujšo sušo v zadnjih 60 letih, zaradi katere je ogroženo življenje slabih 4 milijonov Somalcev. Najhuje je ravno na območjih, ki jih nadzoruje Al Šabab, saj ta nasprotuje in preprečuje mednarodno pomoč.

Da vlado Abdivelija Mohameda Alija čaka težko delo za izboljšanje razmer v samem Mogadišu, priča petkov incident. V begunskem taborišču Badbodo, kamor se zatekajo begunci pred sušo in lakoto, je prišlo do napada na tri vladne tovornjake s hrano za begunce. Izkazalo se je, da so bili napadalci lačni vladni vojaki.

V kratkem spopadu je bil ubit en vojak, več deset jih je bilo ranjenih, številni begunci pa so pobegnili iz začasnih bivališč in se raztepli po Mogadišu. Dobra novica za meščane je, da je mesto doživelo že drugi deževni naliv v zadnjem tednu, kar bi vsaj nekoliko omililo stisko zaradi pomanjkanje hrane.