Japonsko je presenetila dva metra debela snežna odeja. Foto: Reuters
Japonsko je presenetila dva metra debela snežna odeja. Foto: Reuters

Na severnem otoku Hokaido sta umrli dve starejši ženski. Eno je zadel snežni plug, drugo pa je pod seboj pokopalo skladišče, ki se je porušilo pod težo snega. Dva moška sta umrla v prometnih nesrečah na zasneženih cestah v Hirošimi in na Hokaidu. Še enega starejšega moškega so našli mrtvega pred njegovo hišo - med čiščenjem snega naj bi padel s strehe garaže.

V gorskem mestu Cunan v bližini obale Vzhodnega morja je zapadlo 185 centimetrov snega, v delih Hokaida pa je v 24 urah zapadlo do 70 centimetrov snega. Sneženje spremljajo tudi močni sunki vetra s hitrostjo do 140 kilometrov na uro. Ob obali obstaja nevarnost izjemno visokih valov, zaradi česar oblasti prebivalce pozivajo, naj se ne zadržujejo na obali.

Odpovedani številni poleti, vlaki zamujajo
Sneg je sicer po vsej državi povzročil številne motnje v prometu. Samo v četrtek so odpovedali približno sto notranjih poletov, tudi v sredo je odpadlo 450 predvidenih poletov, vključno z nekaj mednarodnimi. Hitri vlaki med Tokiom in Osako vozijo z zamudami.

Padavine se bodo po napovedih vremenoslovcev še nadaljevale - v nekaterih predelih otoka Honšu lahko do petka zjutraj po krajevnem času pričakujejo do 80 centimetrov snega.